Dagens PS

Northvolt får miljardstöd av Tysklands regering

Northvolt
Northvolt sparkar sina USA-chefer och ersätter dem med nya namn. (Foto: Northvolt)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Den tyska koalitionsregeringen har frigjort nästan 8 miljarder kronor för etableringen av Northvolts fabrik i Heide, i norra Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Trots budgetstopp har Tysklands ekonomiministerium skickat ett finansieringsbeslut till svenska Northvolt, det rapporterar Frankfurter Allgemeine

Ett första steg

“Att säkra finansieringen för Northvolt är ett viktigt steg för att aktivera en stor privat investering som ger mervärde och jobb i en framtidsbransch. Och det är bra att vi kunde få ett undantag från budgetstoppet”, säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck (De Gröna) till Frankfurter Allgemeine.

Enligt honom är finansieringen väldigt viktig, men bara ett första steg eftersom det finns många liknande projekt att ta hand om och förverkliga.

ANNONS

Senaste nytt

Projektet kan fortsätta

Enligt en talesperson från Northvolt skapar finansieringsbeslutet en planeringssäkerhet som gör det möjligt att fortsätta det konstruktionsarbete som redan har påbörjats.

Från år 2026 vill Northvolt producera battericeller till elbilar i Heide, investeringen på 4,5 miljarder euro, cirka 50,89 miljarder kronor, väntas skapa 3 000 jobb.

Enligt insatta personer har Northvolt själv redan investerat 100 miljoner euro, cirka 1 130,84 miljoner kronor i byggprojektet.

ANNONS

Enligt tysklands ekonomiministerium handlar det finansieringsbeslut som nu lämnats om totalt cirka 700 miljoner euro, motsvarande cirka 7 915,88 miljoner kronor.

Cirka 564 miljoner euro, motsvarande 6 377,94 miljoner kronor, av finansieringen kommer från den tyska staten och ungefär 136 miljoner euro, cirka 1 537,94 miljoner kronor, kommer från förbundslandet Schleswig-Holstein.

Måste godkännas av EU

Finansieringsbeslutet kan fortfarande ändras och ska även godkännas av EU-kommissionen, enligt ekonomiministeriet förs en konstruktiv dialog med kommissionen om saken.

Som en del i processen om markanvändning i de två lokala samhällen där projektet ska genomföras krävs även lagstadgade beslut, som sannolikt bara möjliga när kraven på statligt stöd har uppfyllts.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Northvolts vd lyrisk efter genombrott Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS