Dagens PS

Northvolts vd lyrisk efter genombrott

Northvolt
Northvolt med vd:n Peter Carlsson lanserar ett "miljövänligt" batteri, det kan minska beroendet av Kina på området. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 nov. 2023Publicerad: 21 nov. 2023

Det svenska startup-bolaget Northvolt har utvecklat ett “miljövänligt” batteri utan kritiska mineraler, det kan minska beroendet av Kina och vara värt “tiotals miljarder dollar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland andra Financial Times berättar om det som nu ser ut bli ett riktigt lyckokast för Northvolt.

Företaget har tagit fram ett nytt natriumjonbatteri som inte innehåller några så kallade konfliktmetaller som riskerar att bli bristvara – det vill säga bland annat litium, kobolt och nickel – och den nya utvecklade energilagringen kan minimera beroendet av Kina.

Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson säger till FT att den nya tekniken kan vara värd tiotals miljarder dollar.

Northvolt Europas största hopp mot Kina

Den svenska batterijätten beskrivs i artikeln som “Europas just nu största hopp om att konkurrera med de dominerande kinesiska, koreanska och japanska batteriaktörerna”.

Natrumjonbatteriet som bolaget nu lanserar är både miljövänligare och billigare, och dessutom säkrare än de litiumbaserade batterierna som används i dag, enligt Northvolt.

FT skriver dock att den mängd energi som natriumjonbatterier kan producera i förhållande till sin storlek länge har “släpat efter litiumbatterier, vilket gör natriumceller för närvarande opraktiska för de flesta elfordon där utrymmet är begränsat”.

Peter Carlsson: “Riktigt stor möjlighet”

Northvolt meddelar dock att företaget, som backas upp finansiellt av Volkswagen, Blackrock och Goldman Sachs, “validerat ett natriumjonbatteri på den kritiska nivån 160 wattimmar per kilo, en energitäthet som ligger nära den typ av litiumbatterier som vanligtvis används vid energilagring”, framgår det.

“Kombinationen av termisk kapacitet, kostnad och hållbarhetsaspekten gör oss mycket optimistiska om teknikens möjligheter. . . Det här är en riktigt stor möjlighet för områden som Mellanöstern, Afrika och Indien”, säger Peter Carlsson.

Läs även: Northvolts börsentré – en av Europas största på länge Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS