Dagens PS

Nio städer gör klimat-satsning för 70 miljoner

Konjunkturen blir allt mörkare i Stockholm. (Foto: TT)
Konjunkturen blir allt mörkare i Stockholm. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 09 juli 2019Publicerad: 09 juli 2019

Klimaneutralitet är målet för de nio svenska städer som deltar i en ny satsning.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar Svenska Dagbladet. Städerna som deltar är Stockholm, Göteborg, och Malmö, samt mindre städer som Uppsala, Växjö, Umeå, Lund, Järfälla och Enköping.

Enligt artikeln är det städerna som i dag stå för mer än 70 procent av alla utsläpp globalt. Det faktumet är bakgrunden till att Viable cities, organisationen som samordnar satsningen, startats och att så stort fokus lagts på att minska utsläppen just i städerna.

Olga Kordas, forskare på KTH och chef för Viable cities, menar att transporterna står för det mesta av utsläppen, och får medhåll av Björn Sigurdson, klimatstrateg på Uppsala kommun:

“Vi som individer måste börja samåka, åka kollektivt och cykla mer. Men det handlar än mer om att samhället och näringslivet måste ställa om de stora strukturerna, till exempel bygga ut bättre kollektivtrafik”, säger han.

Pengarna i budgeten kommer enligt SvD till 50 procent från städerna själva, medan resten finansierats av bidrag till Viable cities, bland annat från Formas, Vinnova och Energimyndigheten.

“Vi har inget val. Vi kan inte välja att inte bli klimatneutrala. Sedan måste alla städer inte bli klimatneutrala till 2030, men några måste gå före och visa vägen”, avslutar Olga Kordas.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS