Dagens PS

Katrine Marçal: Så blir energin nästan gratis

Katrine Kielos
Katrine Marçal tror att grön energi på sikt kan bli "nästan gratis". (Foto: TT) Foto: Jessica Gow / SCANPIX / kod 10070
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 dec. 2022Publicerad: 09 dec. 2022

Bill Gates sa förra året att folk i framtiden måste bli beredda att betala mer för gröna lösningar. Katrine Marçal utmanar den idén. Det blir den teoretiska funktionen Wrights lag som räddar oss, tror hon.

ANNONS
ANNONS

Det spelar ingen större roll att världens länder har fortsatt producera fossil energi som om inga globala klimatavtal fanns, om man ska tolka Dagens Nyheters kolumnist Katrine Marçal rätt. För snart kan den festen ta slut ändå.

Inte för att politiken har sagt det, utan för att framväxten av de gröna lösningarna är ekonomiskt ”ostoppbara”.

Missa inte: Hundratals miljoner i elstöd för solpaneler – inte till alla

Anledningen är helt enkelt att el från solceller har fallit i pris med 90 procent de senaste tio åren, medan el från vindkraft kostar 60 procent mindre. Fallet i pris har accelererat.

Katrine Marçal: genomslag för Wrights lag

Det handlar om vad som har kallats för Wrights lag: att varje gång man lyckas dubblera produktionen av – i Wrights fall flygplan – så faller kostnaden. Anledningen är att man upptäcker hur man kan göra det billigare med större produktion.

Så snabbt trodde man inte att priset skulle falla för bara några år sedan. Men om tendensen fortsätter blir förnybart bara billigare och billigare och till slut nästan gratis. Även lagringen i batterier blir billigare, då priset på dessa också faller, skriver Marçal.

Fortsätter trenden blir det alltså nästan omöjligt för de fossila bränslena att konkurrera – människor kommer att välja den gröna lösningen av rent ekonomiska skäl, förklarar Katrine Marçal.

ANNONS

Läs också:

Klimatinvesteringar skjuter i höjden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS