Hittills har skattereduktionen legat på 15 procent för nybyggda anläggningar för solel. Men från och med årsskiftet ökar skatteavdraget. Men alla omfattas inte av reduktionen.

ANNONS

I genomsnitt kostar nya solpaneler runt 100 000 kronor att bygga per hushåll. Det framgår av siffror från Skatteverket. Det gör att den som bygger ett solkraftverk på tomten i snitt fått ut ungefär 15 000 kronor de senaste åren.

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa [Dagens PS]

Missa inte: 444 000 (!) får sänkt skatt – fördubblat maxbelopp [Dagens PS]

Högt elpris

Under 2022 har elpriset rusat i höjden. Intresset av smarta energilösningar i hemmet, som paneler för solel på tak och tomtmark exempelvis, har ökat nästan lika mycket.

Därför sänker regeringen skatten på både arbete och materialkostnaden för nya solpaneler redan från den 1 januari. Reformen kommer kosta 280 miljoner per år från och med 2023. Men alla omfattas inte.

…Vi tar det från början.

ANNONS
ANNONS

15 procent skatterabatt på utbyggd solel

Hushållen har tidigare haft 15 procents skattereduktion på både arbete och materialkostnader när det gäller installation av solpaneler i hemmet – och 50 procent av arbete och material för andra sorters grön el, upp till ett maxbelopp på 50 000 kronor i skattereduktion. Reduktionen på solceller ökar nu från och med årsskiftet.

Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om en skattereduktion för installation av solceller, till 20 procent. Men maxbeloppet på 50 000 höjs alltså inte.

Inte retroaktivt

Alla som väljer att slutbetala sin anläggning först 2023 kan dra nytta av avdraget. Men då får man inte någon skattereduktion på eventuella förskott som betalats i år. Mer information finns på regeringens hemsida.

I regeringens förslag står följande:

”Det gröna avdraget innebär en stimulans för installation av grön teknik, i form av solceller, utrustning för lagring av egenproducerad el samt laddpunkter för laddbara bilar. Stödet för installation av solceller kan bidra till kapacitetsutbyggnaden av produktionen av förnybar el och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion.”

Alla får inte skattereduktionen

Men de som på annat vis redan slagit i taket för de 50 000 kronorna per år i skattereduktion, får alltså inte ta del av beloppet, och de som betalat sin slutnota i förskott redan i år, får inte ta del av beloppet.

Läs mer om el och solel:

Så påverkas bredbandspriset av elpriset [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

December slår rekord i elpriser [Dagens PS]

143 Tesla har brunnit upp [Dagens PS]

Dessa timmar blir elen dyrast i jul och nyår [Dagens PS]

Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa [Dagens PS]

Missa inte: 444 000 (!) får sänkt skatt – fördubblat maxbelopp [Dagens PS]