Dagens PS

Julklapparna som såldes på Tradera under julhelgen

Under julhelgen bytte fem saker ägare via Tradera varje sekund,
Under julhelgen bytte fem saker ägare via Tradera varje sekund, mycket av det som säljs nu är oönskade julklappar. (Foto: Tradera)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 dec. 2021Publicerad: 30 dec. 2021

Varje år säljer vi oönskade julklappar på andrahandssajter, i år har 14 procent fler oönskade klappar sålts på Tradera jämfört med förra året.

ANNONS
ANNONS

Tradera presenterar årets statistik över vilka julklappar som har sålts vidare på sajten. Det handlar om allt från kläder och leksaker till hemelektronik och vissa sorters livsmedel.

Under julhelgen bytte fem saker ägare via Tradera varje sekund, mycket av det som säljs nu är oönskade julklappar, hela 147 000 annonser har ordet ny i annonsens titel.

“Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss nyproducerade julklappar när vi redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler börjar inse nykonsumtionens klimatpåverkan. Ökningen vi ser är ett viktigt steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera i ett pressmeddelande.

Det säljer bäst

Det som går allra bäst på Tradera är produkter som klänningar, skjortor, tröjor, lego, pussel, porslin samt tv- och dataspel. Andrahandsmarknaden för teknik har vuxit på sajten, framförallt är det försäljningen av spelkonsoller, dataspel och bärbara datorer som ligger bakom ökningen.

“Just med kläder kan det ju vara svårt med passform och färger, vilket kan förklara varför den kategorin dominerar på topplistan. Men vi ser även att många uppgraderar efter jul. Man behåller till exempel sitt nya konsolspel man fick i julklapp och säljer av det gamla”, säger Sofia Hagelin i pressmeddelandet.

Oväntad ökning 

Tradera har den här julen sett en oväntad ökning av försäljning av julmat, exempelvis har ansjovisburkar, som det i år varit brist på i butikerna, sålts för höga priser. Alladinaskar med chokladpralinen trillingnöt har också varit populär på sajten, dock kanske mer som ett samlarobjekt än som något att äta.

ANNONS

På Tradera såldes för några dagar sedan en oöppnad Alladinask från 2013 för 475 kronor, auktionen fick 47 bud. Också påsar med Baddare från Göteborgs kexfabrik, som inte tillverkas längre, säljs för höga slutpriser.

Högst försäljningsvolym på Tradera 24–26 december 2021:

  • Damkläder (klänningar, skjortor och blusar)
  • Leksaker (lego och pussel)
  • Herrkläder (skjortor och tröjor)
  • Hemelektronik (dataspel, bärbara datorer, spelkonsoller)
  • Svenskt keramik & porslin

 

Läs mer: Second hand-julklapparna som kan bli miljöfällor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS