Dagens PS

Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna

Investeringar i CCS
DAC är en teknik för att direkt suga koldioxid ur atmosfären. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 10 juni 2021

Koldioxidnivåerna har nu nått 419 ppm – den högsta siffran på 4,5 miljoner år. Samtidigt stiger investeringar i CCS kraftigt i ett försök att fånga in koldioxiden. 

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har i flera artiklar berättat om satsningen på – och kritiken mot – så kallad CCS-teknik (Carbon Capture and Storage) på Gotland, där den tyska jättekoncernen HeidelbergCement genom sitt svenska dotterbolag Cementa vill satsa på att fånga in koldioxid för att minska sina utsläpp vid fabriken i Slite.

Cementfabriken på Gotland har Sveriges näst största utsläpp (efter SSAB) och står för tre gånger mer utsläpp av koldioxid än allt flyg i Sverige.

Vill förändra den mediala bilden av utsläppsbovar

Huruvida CCS-teknik kommer att bli den heliga graal som kan rädda planeten från en klimatkatastrof eller om det hela är en så kallad “greenwash” av storföretag för att undvika kritik för sina enorma utsläpp återstår att se framöver, men klart är att flera av de branscher som har de högsta utsläppen i världen satsar hårt på tekniken för att göra sina varumärken mer attraktiva ur ett hållbarhetsperspektiv.

Storsatsning – på annonser

Cementa är väldigt stolta över sin nya satsning, och har som exempel under torsdagen köpt flera annonser med betalda artiklar på Sveriges största näringslivstidning Dagens industri med rubrikerna: “Cementa väljer Gotland för världsunik satsning”, “Byggbranschen jublar efter Cementas besked” och “CCS – “carbon, capture, and storage” – så fungerar klimatvänliga tekniken”.

Men det är inte bara i Sverige som CCS är på tapeten. Norge har tillsammans med oljejättarna Equinor, Shell och Total en jättesatsning på CCS i sitt “projekt långskepp”, som fabriken i Slite är tänkt att använda sig av på sikt, men även utanför Skandinavien är tekniken på snabb frammarsch.

Nederländerna berättade i veckan att de satsar 2,56 miljarder dollar på ett CCS-projekt i Rotterdam kallat “The Porthos Project”, vilket är mer än hälften av landets årliga budget för satsningar på hållbara projekt. Där ska Shell, ExxonMobil, Air Liquide och Air Products transportera koldioxid till uttjänta anläggningar i Nordsjön, precis som i det norska projektet.

ANNONS

Elon Musk har skapat pris

I Australien har regeringen nyligen backat inte mindre än sex stora CCS-projekt, och i USA görs stora investeringar i CCS och där har självaste Elon Musk skapat ett pris för det bästa CCS-projektet, enligt en analys på Oilprice.com.

“Olje-, gas- och kolföretag tycks hoppa ombord i ett försök att nå netto-nollmål utan att ge upp traditionella energikällor”, skriver sajten.

Samtidigt skriver Oilprice i samma analys att koldioxidnivåerna nu nått den högsta nivån på 4,5 miljoner år med en ppm-siffra på 419 i maj.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS