Dagens PS

Forskare: Jordens motståndskraft utmattas allt mer

Johan Rockström
Forskaren Johan Rockström säger att de planetära gränserna redan överskrids. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 sep. 2023Publicerad: 14 sep. 2023

Hela sex av nio planetära gränser överskrids redan. Det betyder i klartext att jorden förlorar motståndskraften att stå emot människans tryck, varnar forskare.

ANNONS
ANNONS

Det är en ny studie i tidskriften Science Advances som nu visar att hela sex av nio planetära gränser redan överskrids vilken kan få stora konsekvenser för mänskligheten.

Jordens motståndskraft försämras

Det är alltså inte bara klimatförändringar som vi borde oroa oss över, utan även andra planetära gränser som till exempel förlust av biologisk mångfald och kemiska föroreningar.

De olika hoten som samtidigt drar in över vår planet kan få jorden ur balans menar Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre.

“Problemet är att klimatgränsen på 1,5 grader kommer att förloras även om vi skulle leverera till fullo på de utsläppsminskningar som världens länder utlovat i Parisavtalet. Anledningen är att de överskridna biosfärsgränserna – biologisk mångfald, markanvändning, vattenutnyttjande, övergödning med kväve och fosfor – riskerar att på egen hand knuffa temperaturen på jorden över 1,5 grader”, säger han till DN.

Rockström var del i det forskarteam som kom fram till begreppet planetära gränser redan 2009.

Han förklarar vidare att jorden inte kommer kollapsa men “att vi förlorar motståndskraft”.

“Jordens eget blodtryck”

ANNONS

Katherine Richardson är huvudförfattare till den nya studien och professor i biologisk oceanografi. Hon beskriver de planetära gränserna som jordens eget blodtryck, skriver Miljö & Utveckling.

“Över 120/80 betyder inte att du kommer att drabbas av en hjärtinfarkt imorgon, men det ökar risken och därför försöker vi med olika åtgärder att sänka blodtrycket. Gränsen för ozonnedbrytning överskreds på 1990-talet men tack vare globala initiativ, katalyserade av Montrealprotokollet, är denna gräns inte längre överskriden”, säger hon.

Läs även:

Kungen: Klimatet är en ödesfråga – Dagens PS

Rockström om COP26: “Besvikelse – men ett steg framåt” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS