Dagens PS

Rockström om COP26: "Besvikelse – men ett steg framåt"

Klimatforskaren Johan Rockström menar att COP26 var konstruktivt, men är ändå besviken.
Klimatforskaren Johan Rockström menar att COP26 var konstruktivt, men är ändå besviken. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

Det blev ett par dramatiska sista dygn i Glasgow. Särskilt omtalat blev avtalet om kolet, som Kina och Indien omförhandlade i sista stund. Men klimatforskaren Johan Rockström tycker ändå att förhandlingarna tog ett – för litet – steg framåt. 

ANNONS
ANNONS

COP26 ordförande Alok Sharma var nära gråten när han bad staterna i förhandlingsrundan om kolet att acceptera de lösare ramverk som Kina och Indien hade föreslagit. Länderna vill att skrivningen ska gå ut på att kolet “fasas ned” istället för att “fasas ut”, vilket är svårtolkat och ger goda förutsättningar för länder som vill öppna nya kolkraftverk.

Sharma förklarade att han var “djupt sorgsen” över hur diskussionen hade utvecklats. Det var även representanter från flera av de länder som kommer att drabbas snabbast av klimatförändringarna.

Aminath Shauna, miljöminister i den lågt liggande ö-nationen Maldiverna sa till Financial Times att överenskommelsen inte ger honom något hopp

Rockström: “Konstruktivt”

Klimatforskaren Johan Rockström säger till Financial Times att det finns positiva aspekter att ta med sig från mötet.
“Det här är antagligen det COP-möte, efter Paris, som har varit mest konstruktivt”, säger Rockström och pekar på att flera mål som har kommit fram har varit konkreta.

“Å andra sidan, som forskare, så är jag också besviken. Vi kom till Glasgow med kunskaper om vad vetenskapen visar. Varje land skulle bidra till att nå 1,5 grader, och vi nådde inte ända fram.”

COP26 sista dagar innebar ganska heta diskussioner om detaljrågor, som vilka tekniker som ska ersätta de fossila bränslena och i vilken takt, och vilka länder som ska avkrävas ansvaret för investeringar.

De rika länderna fick uppmaningen att minst dubblera sitt klimatbistånd till fattigare nationer, utan att förbinda sig till att göra just det.

ANNONS

Slutresultatet, om alla länder skulle hålla sina löften, är att de nuvarande utfästelserna ändå ger ett lägre klimatavtryck än de ambitioner som länderna kom dit med.

Med nuvarande löften går temperaturen bara upp 1,9 grader. Det är inte i linje med målet på 1,5 grader, och länder har historiskt sett visat sig dåliga på att uppfylla sina uttalade klimatambitioner.

Men det är en åtstramning jämfört med de 2,7 grader som hade blivit följden om länderna hade utgått ifrån sina löften före mötet.

Läs också:

COP26 på upploppet – här är de viktigaste frågorna
IEA: Noll chans att nå målet med kolet kvar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS