Dagens PS

Elgiganten startar Säpo-säker mobilåtervinning

F.v. Josef Tapper, vd Recipo och Niclas Eriksson, vd Elgiganten. (Foto: Recipo / Elgiganten) Återvinna mobil.
F.v. Josef Tapper, vd Recipo och Niclas Eriksson, vd Elgiganten. (Foto: Recipo / Elgiganten)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 29 okt. 2020Publicerad: 13 okt. 2020

Att återvinna din gamla mobil är något av det viktigaste du kan göra för klimatet. Det besparar jorden på väldigt koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. Samtidigt bedöms det finnas 25 miljoner uttjänta mobiltelefoner i svenska hem, som behöver återvinnas.

ANNONS
ANNONS

I samband med International E-Waste Day den 14 oktober lanserar Elgiganten och insamlingsföretaget Recipo den gemensamma satsningen Secure Collect, för att öka mängden insamlad elektronik. De bidrar till en ökad insamling genom att erbjuda säker insamling i 45 Elgiganten-varuhus runt om hela Sverige.

– Det är fantastiskt att så många människor skyddar sin data och är vaksamma så att det inte hamnar i fel händer. Men vi vill inte att den oron ska behöva hindra dig från att återvinna av din gamla mobil. Vi vill att det ska vara så lätt som möjligt och man ska känna sig trygg. Det kan man med Secure Collect, vi kallar det GDPR-vänlig insamling, säger Josef Tapper, vd för Recipo

Jobbigt att lämna in gamla mobiler

En bieffekt av det ökade kunskapsläget är många som upplever det som otryggt att lämna ifrån sig sin uttjänta elektronik till återvinning. Därför sker butiksinsamlingen i en specialbyggd Secure Collect- container som gör det i stort sätt omöjligt att komma åt innehållet.

– Elgiganten har länge tagit emot uttjänt hemelektronik i alla sina butiker. Det har alltid varit helt kostnadsfritt och man är välkommen att lämna in sina uttjänta produkter oavsett vart dem är köpta. Eftersom mobiltelefoner innehåller så mycket känslig data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter. Därför erbjuder vi nu säker insamling i 45 varuhus. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik, säger Niclas Ericsson, vd för Elgiganten

Läs mer: Sverige ska lära sig om elbilar av Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS