Dagens PS

De gör hållbart gödsel – rusar vid börsdebut

Jakob Liedberg
Cinis Fertilizers vd Jakob Liedberg vill sälja hållbart gödsel. Bolaget rusar på börsen efter sin introduktion. (Foto: Katarina Lövgren / Bizmaker)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022

Cinis Fertiliser heter bolaget som börsintroduceras i dag och som tillverkar hållbart gödsel av restprodukter från andra industrier. I samband med debuten rusade bolagets aktie med 40 procent, skriver Breakit.

ANNONS
ANNONS

Mycket av den naturgas som brukar användas, och mycket av det färdiga konstgödslet som vi normalt använder, kommer från Ryssland. Därför har intresset för alternativa gödningsmetoder ökat mycket snabbt och Cinis Fertilizer har hamnat i blickfånget.

Rester från Northvolt

Bolaget använder rester från batteribolaget Northvolt, men också från massaindustrin, för att tillverka konstgödsel utan några fossila bränslen. Det blir ett så kallat mineralgödsel, närmare bestämt kaliumsulfat.

Bolaget har tagit fram det med egna patenterade metoder som inte är så energikrävande. Det konstgödsel som vi använder mest i världen i dag tar man oftast fram med hjälp av naturgas som metan. Men i den industriella processen bildas också växthusgaser.

För varje kilo kväve i det vanligaste gödslet orsakar tillverkningen i dag mellan tre och elva kilo koldioxidekvivalenter, enligt Naturskyddsföreningen. Det finns alltså dubbla skäl att ställa om till andra former av gödning.

Rusning till gödsel på börsen

Nu rusar Cinis Fertilizers aktie vid börsintroduktionen. Bolaget tog in över 400 miljoner kronor innan noteringen

När aktien tecknades var värdet på förhand bestämt till 29 kronor. Som högst handlades den under dagen till 47 kronor.

Bland dem fanns Skandia Liv, SEB Investment Management, Molindo Energy och en rad andra aktörer, skriver Breakit.

Bolaget gjorde ett resultat 2020 på minus 58 000 kronor och har ännu ingen större omsättning. Det finns emellertid redan köpare till produkten när verksamheten skalar upp.

Läs också:

Northvolts andra stora produkt: Salt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS