Svenska batteritillverkaren Northvolt kommer att leverera 200 000 ton salt per år till Cinis Fertilizer, som tillverkar mineralgödsel. Saltet är en biprodukt som kommer ur batteritillverkningen. 

ANNONS

Saltet, natriumsulfat, är en biprodukt vid tillverkningen av elektroder, skriver Elektroniktidningen.

Cinis Fertilizer tillverkar kaliumsulfat genom att tillvarata restprodukter från massaindustrin. Företaget bygger nu en fabrik i Skellefteå och en i Örnsköldsvik för tillverkning av mineralgödslet kaliumsulfat.

På så vis blir det enkelt att ta tillvara saltet från batteritillverkningen, eftersom Northvolt har en anläggning i Skellefteå.

Holländska Van Iperen kommer att köpa all kaliumsulfat som Cinis Fertilizer producerar under de kommande tio åren.

Tillverkningsmetoden är patenterad. Grundaren Jakob Liedberg kom på idén när han upptäckte hur mycket elfilteraska som årligen släpps ut från massabruken till Östersjön eller Vänern.

Askan består mestadels av natriumsulfat, i sig ofarligt, som kan användas som insatsråvara för tillverkning av kaliumsulfat (även kallat SOP)”, säger Jakob Liedberg till Elektroniktidningen.

ANNONS
ANNONS

Enligt Jakob Liedberg inleddes diskussioner med Northvolt efter att Cinis Fertilizer hade förstått att Northvolt får natriumsulfat som en restprodukt från batteriproduktionen. Då blev både lönsamheten och miljöaspekten tydlig.

Läs också:

Northvolt satsar på Cuberg – men hur bra är tekniken?
Northvolt bygger ut för 6,6 miljarder