Kan bubbelplast vara svaret på ett av världens största problem? En ny uppfinning väcker hopp i kampen mot vattenbrist.
Bubbelplast – nyckeln till ett av mänsklighetens största problem?


Mest läst i kategorin
En svart, glänsande bubbelfilm, lika enkel som genial.
Forskare vid MIT har tagit fram en ny uppfinning som testas som en möjlig väg mot ett av mänsklighetens största problem: bristen på rent dricksvatten.
Missa inte: Dottern flyttade hem igen – föräldrar betalar över 47 000 kr. Dagens PS
Vattenkrisen växer
I dag saknar 2,2 miljarder människor tillgång till säkert dricksvatten. Även i länder som USA lever över 46 miljoner människor med osäker eller farlig vattentillgång. FN varnar för att situationen kommer att förvärras drastiskt fram till 2050, i takt med att befolkningen ökar och klimatförändringar påverkar traditionella vattenresurser som floder och sjöar negativt.
Nu visar forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) att det går att hämta dricksvatten ur själva luften, utan el, filter eller avancerad infrastruktur. Lösningen?
En meterstor panel klädd i en svart hydrogel som fångar upp vattenånga och omvandlar den till drickbart vatten, särskilt nattetid när luftfuktigheten är hög.
Under testförhållanden i Death Valley, Nordamerikas torraste plats, samlade systemet in upp till 161 milliliter vatten per dygn, helt passivt.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Klarar ökenförhållanden
Hydrogelen i panelen består av bland annat polyvinylalkohol, litiumklorid och glycerol. Materialet sväller för att suga upp vattenånga från luften och krymper sedan igen när vattnet släpps ut. Den kondenserade vätskan samlas upp längs en nedkyld glasskiva och leds sedan vidare i ett rörsystem, färdigt att dricka.

Systemet kräver ingen elektricitet och fungerar i både torr ökenluft och fuktiga klimat. Tekniken har visat sig särskilt effektiv på natten, när luftfuktigheten är som högst.
Illustrerad Vetenskap skriver att tekniken kan dra vatten även ur den torraste luften, och att saltnivåerna i det insamlade vattnet ligger långt under gränsvärdena för säkert dricksvatten, tack vare ett smart bindemedel som förhindrar föroreningar.
Läs också: Nya bolåneregler kan höja priserna – expert: ”Risken är hög”. Dagens PS
Hopp om storskalig användning
“Vi har byggt en meterstor enhet som vi hoppas kunna använda i områden med begränsade resurser, där till och med solceller kan vara svåra att få tag på”, säger MIT-professorn Xuanhe Zhao till MIT News.
Forskargruppen tror att tekniken kan byggas ut i moduler och användas i småskaliga system som förser hela hushåll med vatten. I framtiden tror forskarna att vertikala paneler i rader kan ge tillgång till dricksvatten även i områden där traditionella lösningar inte fungerar.
“Nu kan människor bygga den ännu större, eller göra den till parallella paneler, för att förse människor med dricksvatten och uppnå verklig effekt”, säger Zhao.
Forskarnas resultat publicerades nyligen i tidskriften Nature Water under titeln A Meter-scale Vertical Origami Hydrogel Panel for Atmospheric Water Harvesting in Death Valley.
Läs även: Europas kärnkraftscomeback – här byggs reaktorerna. Dagens PS
Läs även: Sverige vill ge 54 000 kr i elbilsstöd – men bara till vissa. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.