Hackerattack har slagit ut Kalix kommuns IT-system

Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021
Kalix
Kalix Kommun har drabbats av en ransomware-attack. (Foto: TT)

En så kallad ransomware-attack har drabbat Kalix kommun, som har begärts på en lösensumma. “Det som vi fruktat allra mest”, säger kommundirektören.

ANNONS
ANNONS

Det var under natten mot torsdagen som den allvarliga driftstörningen upptäcktes. På en presskonferens på torsdagseftermiddagen bekräftar kommunledningen att det rör sig om en hackerattack med så kallat ransomware, där kommunen krävs på en lösensumma för att få tillbaka sina IT-system.

Det är värsta tänkbara scenario, enligt kommundirektören som jämför med en invasion av stridsvagnar.

“Det är det här som vi fruktat allra mest, inte att tanks ska komma och invadera”, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix på en presskonferens enligt SVT.

Kommunledningen har under dagen arbetat för att hemtjänsten och hemsjukvården fungerar. De har också anlitat experthjälp för att se över datorsystemen – tills vidare gör papper och pennor comeback.

“De kommer inte åt digitala journaler, medicinlistor och så vidare. Där har vi de största bekymren”, säger Maria Henriksson.

Det har också blivit en problematisk situation med löneutbetalningarna inför jul.

“Vi har löst det med att betala ut novemberlönen istället. Det kommer innebära tusen löner som sedan måste rättas. Men ingen kommer att riskera att stå utan lön”, säger Kalix kommundirektör Maria Henriksson.

Läs även: Ransomware-attack mot Aktieinvest – plattformen nere

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.