FN:s nya klimatrapport släpps under måndagen. Samtidigt hotar Greenpeace regeringarna att vara passiva och miljöorganisationen kommer ta klimatrapporten till domstol.

ANNONS

IPCC släppte sin senaste klimatrapport under måndagen, som Dagens PS rapporterade om. I den riktar forskare gemensamt en stark varning till världens regeringar att det är dags att bli aktiv i klimatomställningen.

I ett pressmeddelande går Greenpeace ut starkt mot världens ledare.

”Medan regeringar kryper fram långsamt mot att minska utsläppen, tar klimatkrisen just nu över hela samhällen till följd av skogsbränder, extrema översvämningar och torka. Kapplöpningen pågår och IPCC har just förstärkt sambandet mellan koldioxidutsläpp och förvärrade extremväder vilket innebär att om regeringarna inte gräver djupare än sina för närvarande svaga 2030-mål för utsläppsminskningar kan mänskligheten förlora loppet”, säger Kaisa Kosonen, politisk rådgivare för klimatfrågor på Greenpeace Norden.

Vill se action

Greenpeace tänker inte sitta och titta på medan diskussionerna fortgår.

Nu vill de se action. På allvar.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer inte att låta den här rapporten hamna på hyllan genom ytterligare passivitet. Istället tar vi med oss den till domstolarna”, klargör Kaisa Kosonen.

Doug Parr, Greenpeace Storbritanniens forskningschef, fokuserar på sitt närområde – där klimatmötet ska hållas i november.

Han riktar kritiken direkt mot Boris Johnsons regering, som ”borde arbeta dygnet runt för att se till toppmötet i Glasgow blir en vändpunkt i mänsklighetens ansträngningar att stoppa katastrofala klimatförändringar”.

Stoppa ”klimathelvete”

Dough Parr håller inte inne med orden.

”Klimatmötet är ett kritiskt ögonblick för oss att stoppa vår väg mot ett klimathelvete – Johnson måste se till att världen tar tillfället i akt.”

ANNONS
ANNONS

Även Li Shuo, klimatexpert för Greenpeace Sydostasien, är med på tåget mot omställning.

”Sommarens översvämningar har just gjort det verkligt för Kina. Det finns ingen anledning att undvika brådskande åtgärder. Att stoppa byggandet av Kinas kolkraftverk kommer i hög grad att bidra till klimatarbetet och är både ekonomiskt sunt och i slutändan i Kinas eget intresse.”

Läs mer: Solcellsparken blir störst i Sverige – viktigt tillskott