En federal domstol i Australien har beordrat Google att betala nästan 433 miljoner kronor i böter för att ha vilselett användare vid insamling av personlig data.

ANNONS

I Australien har en federal domstol funnit att Google har vilselett användare gällande personlig platsdata som samlades in via deras Android-mobiler mellan januari 2017 och december 2018, det rapporterar Reuters.

Enligt Australiens konkurrens- och konsumentkommission, ACCC, vilseleddes användarna genom att Google lät dem tro att Android-telefonernas inställning för positionshistorik var det enda sättet som telefonen kunde samla in platsdata, trots att en funktion för övervakning av webb- och applikationsaktivitet också gjorde att lokal platsdata kunde samlas in och lagras.

ACCC, som uppskattar att 1,3 miljoner användare av Googlekonton i Australien kan ha påverkats, inledde förfarandet mot Aplphabet Inc:s Google-enhet i oktober 2019. Nu meddelar ACCC att Google beordras betala 60 miljoner australiska dollar, motsvarande 432,59 miljoner kronor i böter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, teknik och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Google stämmer Sonos – patentstriden fortsätter [Dagens PS]