Den ryska gasjätten Gazprom meddelar på fredagsmorgonen att den nya och kontroversiella gasledningen genom Östersjön, Nordstream 2, nu är färdigbyggd. 

ANNONS

Ledningen går från Ust-Luga i Ryssland till Griefswald i Tyskland, och ska komplettera den tidigare ledningen Nordstream 1 som går från Vyborg till Griefswald. Tillsammans ska ledningarna transportera naturgas från Ryssland direkt till Tyskland med ett stabilare och större flöde. Den sträcker sig 1200 kilometer och löper nära svenska Gotland och danska Bornholm.

Gasen är förorenande, men släpper samtidigt ut mindre än kolkraft så ett användande av mer naturgas kan ändå ge en klimatvinst jämfört med nuvarande läge, skriver TT.

”Ledningen för styrelsen, Alexei Miller, sa till morgonmötet i Gazprom att bygget av Nord Stream 2 var helt klart idag på morgonen klockan 0845 Moskva-tid”, meddelade Gazprom enligt Reuters.

Gasledningen har varit en central del i utrikespolitiken mellan Ryssland och västländerna under de senaste åren. USA:s regering under president Donald Trump blockerade färdigbyggandet av ledningen med hot om sanktioner, men under president Joe Biden kom man slutligen till en överenskommelse om att bygga klart ledningen i somras.

Tidigare gasledningar mellan Ryssland och EU har gått genom Ukraina, och Nord Stream 2 har setts som ett hot mot landet då det nedgraderar Ukrainas roll i tillgångkedjan. Eftersom Ryssland annekterade Krim-halvön 2014 och det pågår ett inbördeskrig i östra Ukraina har bland annat USA motsatt sig en ytterligare försvagning av Ukrainas roll i Östeuropa.

ANNONS
ANNONS

Läs även: USA och Tyskland överens – grönt ljus för Nord stream 2 [Dagens PS]