USA och Tyskland har kommit överens om ett avtal angående Nord Stream 2, en pipeline för gasleveranser från Ryssland till Tyskland. Nu kan direktförbindelsen byggas klart. 

ANNONS

Gasförbindelsen Nord stream 2 har varit föremål för stora utrikespolitiska konflikter, då USA motsatt sig bygget.

Under USA:s förre president Donald Trump stoppades bygget av den amerikanska kongressen med hot om sanktioner i samband med att presidenten ställdes inför riksrätt angående saker som relaterade till Ryssland och Ukraina.

Sedan president Joe Biden tog över har USA fortsatt att motsätta sig bygget, då de fruktar att Ryssland skulle kunna använda sig av gasleveranserna som ett utrikespolitiskt vapen för att sätta press på Ukraina.

Bara 100 kilometer kvar att bygga

Men nu är USA och Tyskland överens om att återuppta bygget av Nord Stream 2. Det villkoras bland annat med att Tyskland lovar att gå till handling om Ryssland skulle utöva sådana påtryckningsmedel och sanktioner som triggas om Ryssland skulle använda Nord Stream som ett politiskt vapen.

”Om Ryssland skulle försöka använda energi som vapen eller begå ytterligare aggressiva handlingar mot Ukraina, kommer Tyskland att vidta åtgärder på nationell nivå och pressa för effektiva åtgärder på europeisk nivå, inklusive sanktioner för att begränsa ryska exportkapacitet till Europa inom energisektorn”, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet i ett samtal med reportrar, rapporterar CNBC.

Förra månaden var det bara 100 kilometer kvar att bygga på Nord stream 2, enligt Rysslands regering.

Överenskommelsen kommer i samband med Tysklands förbundskansler Angela Merkels besök i Vita Huset, där hon träffat Joe Biden i vad som sannolikt är hennes sista resa till landet. Merkel kommer att avgå efter valet i september, hon ställer inte upp för omval efter 16 år som Tysklands förbundskansler.

Svår relation med Trump

Överenskommelsen ses som ett första steg mot att bygga upp relationerna mellan Tyskland och USA igen.

ANNONS
ANNONS

Angela Merkel och Donald Trump kom illa överens, och hade ofta en hård ton mot varandra. Det är betydligt vänligare länderna emellan nu även om länderna fortfarande är oense om saker, enligt en person som Wall Street Journal talat med inför mötet som identifieras som en senior tysk regeringsanställd.

”Tonen är normal igen, liksom förmågan att diskutera alla relevanta frågor som partners, men innehållsmässigt är det helt klart att Amerika inte kommer att ändra några viktiga policies. Trumps ståndpunkter i ett antal frågor var amerikanska ståndpunkter, men han drev dem på ett aggressivt sätt.”

Läs mer: USA sanktionerar Nord Stream 2-ledning