Dagens PS

Forskare: Jordens inre har hemlig kärna

jorden
Jorden kan ha fler än fyra olika lager. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 aug. 2022Publicerad: 29 aug. 2022

I skolan lärde du dig förmodligen att vår planet jorden består av fyra lager: jordskorpan, manteln, den yttre kärnan och den inre kärna. Men ny forskning skakar om den bilden, skriver sajten The Byte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den inre kärnan har nämligen sannolikt ytterligare en kärna inom sig, enligtett team av forskare från The Australian National University (ANU)

Att denna ”innersta inre kärna” existerar kan bero på en dramatisk händelse tidigt i jordens historia.

“Vi hittade fynd som kan tyda på en att järnstrukturen har förändrats, vilket kan bero på två separata nedkylningshändelser i jordens historia,” Joanne Stephenson, doktorand vid ANU, och huvudförfattare till en artikel om fyndet. Solid Earth.

Jordens kärna har annan järnstruktur

Hur nedkylningsprecessen har sett ut och vad som har hänt kan man inte säga. Men genom att använda en smart algoritm för att tråla igenom mängder av forskningdata och modelleringar av om den inre kärnan.

Idén om att ytterligare en känna kan existera kom för några decennier sedan, men nu ser man också att järn antagligen hr en annan struktur där. I ungefär halva diametern av det som vi betraktar som den inre kärnan, så pekar järnkristallerna i öst-till-västlig riktning, och inte i nord-sydlig.

”Det är väldigt spännande – och kan innebära att vi måste skriva om läroböckerna”, säger Stephenson.

Läs också:

ANNONS

Foto på långväga stjärna egentligen en skiva chorizo
Supermassivt svart hål i Vintergatan fotograferat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS