Utrullningen av 5G har fått USA:s flygmyndighet FAA att tala om för nära 7000 piloter att undvika landning vid dålig sikt på vissa flygplatser – då 5G-nätverket kan äventyra säkerheten.

ANNONS

Telekomindustrins nya generation av uppkoppling kan ha en sidoeffekt – det finns en risk att trådlösa 5G-nätverk med så kallat C-bandspektrum påverkar känslig flygelektronik och blir ett säkerhetsproblem för flygindustrin. Detta enligt USA:s flygmyndighet FAA (Federal aviation authority).

Piloter kan omdirigeras på grund av 5G

Tekniksajten The Verge skriver också att 6 800 piloter har fått instruktioner att inte landa på vissa flygplatser om sikten är för dålig, på grund av möjliga störningar från 5G-nätverk.

”Landningar under perioder med låg sikt kan begränsas på grund av farhågor om att 5G-signalen skulle kunna störa noggrannheten hos ett flygplans radiohöjdmätare, utan andra begränsningar på plats”, skriver FAA enligt Reuters.

”Dessa begränsningar kan förhindra utsändning av flyg till vissa platser med låg sikt, och kan också leda till omdirigering av flyg”.

FAA tillägger dock att ”utbyggnad av 5G och flyg kommer att kunna samexistera säkert”, men att det är ännu inte klart vilka flygplatser eller specifika flygplan som kan komma att påverkas och vill utreda saken.

Telekombolaget: ”Finns inga bevis”

De stora telekombolagen Verizon och AT&T skjuter därför upp den kommersiella lanseringen till 5 januari efter FAA:s varning. Telekombolagen tror dock inte att utrustningen stör, och att FAA kommer att komma fram till samma sak i sin utredning om hur 5G påverkar landningsmöjligheterna för piloter.

”Det finns inga bevis för att 5G-verksamhet som använder C-bandsspektrum utgör någon risk för flygsäkerheten, vilket den verkliga erfarenheten i dussintals länder som redan använder detta spektrum för 5G bekräftar”, skriver telekombolaget Verizon i ett uttalande och tillägger:

ANNONS
ANNONS

”Vi är på god väg att lansera 5G med C-band nästa månad och att nå 100 miljoner amerikaner med detta nätverk under första kvartalet 2022.”

Läs även: Ericsson: 5G kommer snabbare än väntat [Dagens PS]