När ett område uppfattas som otryggt påverkas fastighetspriserna negativt, det visar en ny beräkning gjord av Citycon.

ANNONS

Fastighetsbolaget Citycon äger flera gallerior i Sverige, däribland Kista galleria, och inför en utveckling av den gjordes en analys av områdets förutsättningar. Analysen visade att folk uppfattar Kista som otryggt, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Uppfattningen av Kista som otryggt överensstämmer inte med områdets brottsstatistik, varför Citycon undersökte om värdet på fastigheter i Kista skiljer sig från värdet i liknande områden, de jämförde med Solna Business Park, ett område med liknande företagande och utveckling.

”När man jämför de här två områdena ur ett investerarperspektiv, hur de skiljer sig värdemässigt, kom man fram till att Kista i snitt hade en lägre kostnad om 20 000 kronor per kvadratmeter, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef på Citycon, till SvD.

Hon säger vidare att det handlar om 20 miljarder kronor i värdepotential på hela Kistas fastighetsbestånd. Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region, menar att otryggheten påverkar näringslivet och att många undersökningar visar att att vi i Sverige har problem med upplevd och faktisk trygghet, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Det här blir de största fastighetsaffärerna 2022 [Dagens PS]