Dagens PS

Får teknikjättar bli större? – Microsofts köp granskas

Tillsynsmyndigheter granskar nu om Microsofts köp av Activision Blizzard, ska godkännas, enligt Microsofts president, Brad Smith, kan Microsoft gå med på att begränsa sin affärspraxis för att lösa antitrustproblem
Tillsynsmyndigheter granskar nu om Microsofts köp av Activision Blizzard, ska godkännas, enligt Microsofts president, Brad Smith, kan Microsoft gå med på att begränsa sin affärspraxis för att lösa antitrustproblem. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 dec. 2022Publicerad: 21 nov. 2022

Microsoft pressar regeringar att säga ja till deras köp av Activision Blizzard som just nu granskas av regulatoriska myndigheter i 16 länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste veckorna har Microsoft anklagat Sony för att vilseleda tillsynsmyndigheter. Det är en del i bolagets kampanj för att motverka en intensifierad granskning av deras förvärv av tv-spelsutgivaren Activision Blizzard, det rapporterar The New York Times.

Större än Elon Musks köp av Twitter

Förvärvet på 69 miljarder dollar, drygt 740 miljarder kronor, är den största affären inom konsumentteknik sedan AOL köpte Time Warner för 20 år sedan och mycket större än Elon Musks köp av Twitter.

Microsofts mål är att övertala skeptiska regeringar runt om i världen att godkänna affären, som måste godkännas av 16 regeringar.

Det här försätter Microsoft under det högsta regulatoriska tryck bolaget upplevt sedan antitruststriderna på 1990-talet.

ANNONS

Senaste nytt

Om inte Microsoft kan, kan någon?

I USA, EU och Storbritannien har tillsynsmyndigheter påbörjat djupgående granskningar och nu i november förklarade EU-komissionen att den inlett en djupgående utredning av affären.

Rädslan för att industrijättar har för mycket makt ökar så beslutet om affären kommer skicka en signal om Big Techs förmåga att expandera.

ANNONS

Om Microsoft, som det senaste decenniet har jobbat på att bygga bolagets snällhetsrykte, inte lyckas få igenom affären, kan då någon få igenom en sådan affär?

Jättar har anklagats för monopol

“Om den här affären hade skett för fyra år sedan, skulle det här knappast vara av något intresse”, sade Brad Smith, Microsofts president, i en intervju, skriver The New York Times. 

Google, Meta, Amazon och Apple har alla anklagats för att de har monopol och tillsynsmyndigheter har försökt blockera några av deras mindre affärer.

Kan begränsa sin affärspraxis

Tillsynsmyndigheternas farhågor när det gäller Activision-affären är huruvida den bryter mot antitrustlagar genom att den ger Microsoft så stor makt i tv-spelsindustrin.

De oroar sig för att Microsoft skulle kunna dra in Activisions spel från konkurrenter. Enligt Brad Smith är Microsoft öppet för att formellt gå med på att begränsa sin affärspraxis för att lösa antitrustproblem.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Microsoft varnar: Kinas hackare har blivit snabbare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS