Dagens PS

Microsoft varnar: Kinas hackare har blivit snabbare

Kina, hackare
Kinesiska hackare har mer effektivt börjat utnyttja fel, efter att Kina ändrat i lagen. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Microsoft varnar för att hackare kopplade till myndigheter i Kina har blivit väldigt snabba på att utnyttja sårbarheter i datasystem snabbt efter att de upptäcktes. Det framgår av en ny rapport från företaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt The Hacker News konstaterar Microsoft att det i genomsnitt brukar ta minst två veckor från det att ett fel har blivit exponerat och offentliggjort, tills att hackare börjar använda felet som en ingång.

Bolaget skriver också att statssponsrade grupper från Kina är ”särskilt skickliga” på att börja använda säkerhetsbrister redan samma dag som de är offentliggjorda.

Kina kan använda fel i kod snabbt

Den här tendensen har sammanfallit i tid med  att Cyberspace Administration of China (CAC) antog en ny förordning om sårbarhetsrapportering i september 2021.

Där kräver Kina att säkerhetsbrister rapporteras till regeringen innan de delas med bolaget eller institutionen som har utvecklat produkten.

Lagen kan göra det möjligt för regeringsstödda hackare att lagra och använda de rapporterade felen. Det kommer bland annat till användning i spionageaktiviteter som ska främja Kina ekonomiskt och militärt, tror Microsoft i rapporten.

Läs också:

Kinesisk 23-tons rymdraket faller handlöst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS