Det värsta scenariot kan bli verklighet för den sociala mediejätten – och det drabbar även dig som användare. Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg fasar och beskriver det som ett ”existentiellt hot” mot hans livsverk.

ANNONS

Det som oroar Mark Zuckerberg och kan bli en sann mardröm för Facebook är att världens mäktigaste bolag inom sociala medier bryts upp, skriver Svenska Dagbladet.

Syftet är att minska Facebooks enorma makt och en rättsprocess i den riktningen är redan i gång i USA, iscensatt av en republikan och två demokrater.

Facebook köpte tidigare båda apparna Instagram och Whatsapp, två konkurrenter som hotade affärerna, och på senare tid har allt fler politikerröster höjts i Facebooks hemland USA om att den sociala mediebjässen ska brytas upp i mindre delar.

Kravet: Avyttra Instagram och Whatsapp

Federal Trade Commission (FTC) lämnade efter en lång utredning på onsdagskvällen in sin stämningsansökan mot Facebook med bland annat kravet på att Mark Zuckerbergs skapelse gör sig av med Instagram och Whatsapp.

”Vårt mål är att rulla tillbaka Facebooks konkurrenshämmande beteende och återupprätta konkurrensen så att innovation och fri konkurrens kan blomstra”, säger Ian Conner på FTC i ett uttalande som återges av SvD.

Utöver det här, som kan resultera i ett dråpslag mot Facebook, har 46 amerikanska stater stämt Facebook där skaparen Mark Zuckerberg gör allt som står i hans makt för att förhindra att Facebook bryts upp.

”I nästan ett decennium har Facebook använt sin dominans och sitt monopol för att krossa mindre rivaler och strypa konkurrensen”, säger New Yorks riksåklagare Letitia James till AP.

Bjässen mobiliserar nu för en juridisk strid mot det som Zuckerberg anser är ett ”existentiellt hot” mot Facebook.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser fram emot vår dag i rättssalen, eftersom vi är säkra på att bevisen kommer att visa att Facebook, Instagram och Whats App hör hemma tillsammans”, skriver Facebook i ett pressmeddelande.

Läs även: Facebook stäms för diskriminering [DagensPS.se] »