EU-kommissionen misstänker kartellbildning pappersmassaindustrin – och Södra Skogsägarna är bland de bolag som inspekteras, bekräftar bolaget för Dagens industri.

ANNONS

EU-kommissionen gör tillslag mot pappersindustrin för att utreda misstankar om kartellbildning och brott mot EU:s konkurrenslagstiftning. Skogsjätten Stora Enso fick oanmält besök på sitt huvudkvarter i Helsingfors under tisdagen, vilket Dagens PS rapporterat om.

Exakt vilka företag som misstänks framgår inte av EU-kommissionens pressmeddelande, men däremot att man har kopplat in nationella konkurrensmyndigheter för hjälp med inspektionerna.

”Kommissionen misstänker att de inspekterade bolagen kan ha brutit mot EU:s antitrustlagar som förbjuder karteller och begränsande affärsmetoder”, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Södra bekräftar besök

Dagens industri skriver att åtminstone ett svenskt bolag fått påhälsning. Södra Skogsägarna bekräftar i ett mejl till tidningen att de haft besök av myndigheter.

”EU-kommissionen har under tisdagen inlett oannonserade inspektioner hos ett antal massaproducenter i flera europeiska länder, däribland Södra. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för en så smidig och korrekt process som möjligt, men kan inte kommentera den pågående undersökningen ytterligare”, skriver Södra Skogsägarnas presschef Casper Danielsson i ett mejl.

”Södras uppförandekod ställer tydliga krav på alla medarbetare att inte befatta sig med konkurrensbegränsande samarbeten eller ageranden och vi tar detta på mycket stort allvar. Den pågående inspektionen är i ett inledande skede och vi kan inte kommentera den ytterligare”, skriver han också.

Tidigare miljöministern ordförande

Södra har kring 15 procent av den svenska massamarknaden och har pappersbruk i Värö, Mörrum och Mönsterås. Styrelseordförande är Lena Ek, centerpartistisk miljöminister 2011-2014. Vd är Lotta Lyrå, som tidigare varit vd för Clas Ohlsson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Blixttillslag mot Stora Enso – misstänkt kartellbildning [Dagens PS]

Läs även: Skogsjätten förvärvar dubbelt – stärker verksamheten [Dagens PS]