Dagens PS

Enorma vindturbiner genererar mer energi

vindkraft
Vindkraften byggs snabbt ut i Sverige. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022

Världen över planerar länder att expandera sin vindenergikapacietet och företag som GE, Vestas och Siemens Gamesa planerar att utveckla enorma vindturbiner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera bolag arbetar med att utveckla vindturbiner som är långt över 200 meter höga och har rotorblad på över 100 meter. Anledningen är att ju högre upp man kommer, desto mer energi kan skapas eftersom vinden generellt tilltar på högre höjder.

Även rotordiametern ökar energiuttaget eftersom den större diametern gör att turbinen kan fånga mer vind. De längre turbinbladen har samma effekt, de kan fånga mer vind än kortare blad även i områden med lite vind.

Vindkraftpark med enorma turbiner

Utanför ön Marthas Vineyard söder om Cape Cod i Massachussetts, USA, planeras en stor vindpark på 800 megawatt. Projektet har beskrivits som USA:s första kommersiella havsbaserade vindkraftpark, det skriver CNBC.

Den planerade vindkraftparken har potential att bli en avgörande del i USA:s energiframtid. Bygget av vindkraftparken Vineyard Wind 1 påbörjades förra året och parken ska använda 13-megawatt-versionen av GE Renewable Energy’s Haliade-X turbiner.

Turbinerna är upp till 260 meter höga och har en rotor-diameter på 220 meter och rotorblad på 107 meter. Haliade-X turbinerna tillhör en ny generation turbiner och ska installeras under de kommande åren.

Fler utvecklar enorma turbiner

Även andra bolag än GE jobbar på stora turbiner, i augusti förra året släppte det kinesiska bolaget Ming Yang Smart Energy detaljer om en turbin som är 264 meter hög och har rotorblad som är 118 meter.

ANNONS

Danska Vestas jobbar på en 15-megawattsturbin som ska ha en rotordiameter på 236 meter och rotorblad som är 115,5 meter. Siemens Gamesa Renewable Energy utvecklar en turbin som har en rotordiameter på 222 meter och rotorblad på 108 meter.

Stora fartyg behövs

Det kan vara bra att enorma vindturbiner kommer till marknaden, men det kan skapa utmaningar, exempelvis vid installationen och de fartyg som används för att installera de enorma turbinerna till havs.

CNBC skriver att enligt energiforsknings- och business intelligence-företaget Rystad Energy kommer efterfrågan på fartyg som kan installera stora vindturbiner till havs att överstiga utbudet år 2024. 

Vill du läsa de senaste nyheterna om hållbarhet, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kritik mot regeringen – sinkar sin egen vindkraft

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS