Dagens PS

Drönare kan se genom väggar med hjälp av wifi

Forskare har utvecklat en liten enhet som kan fästas på en vanlig drönare så den kan flyga utanför en byggnad och lokalisera och identifiera alla aktiverade wifi-enheter i byggnaden
Forskare har utvecklat en liten enhet som kan fästas på en vanlig drönare så den kan flyga utanför en byggnad och lokalisera och identifiera alla aktiverade wifi-enheter i byggnaden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Kanadensiska forskare har utvecklat en enhet som med hjälp av wifi kan se genom väggar och lokalisera och identifiera alla aktiverade wifi-enheter i en byggnad.

ANNONS
ANNONS

Enheten kallas Wi-Peep och utnyttjar en befintlig teknisk svaghet som av forskarna kallas för artig wifi. Även när ett nätverk är lösenordsskyddat svarar den smarta enheten automatiskt på kontaktförsök från andra enheter som är inom räckhåll, det rapporterar Inceptive Mind.

Wi-Peek väger mindre än 10 gram och är monterad på en vanlig konsumentdrönare. Den kan sedan flygas utanför en byggnad och skicka flera meddelanden, sedan mäter den svarstiden på varje enhet så att den kan identifiera var den svarande enheten finns.

Tjuvar kan identifiera dina uppkopplade enheter

“Wi-Peep-enheterna är som ljus i det synliga spektrumet, och väggarna är som glas. Med liknande teknik kan man spåra säkerhetsvakters rörelser i en bank genom att följa platsen för deras telefoner eller smartklockor.” säger Ali Abedi, som ledde forskningen, till Inceptive Mind. 

“På samma sätt kan en tjuv identifiera platsen och typen av smarta enheter i ett hem, inklusive säkerhetskameror, bärbara datorer och smarta TV-apparater, för att hitta en bra kandidat för ett inbrott. Dessutom innebär enhetens drift via drönare att den kan användas snabbt och på distans utan större chans att användaren upptäcks”, fortsätter han till Inceptive Mind.

Lätt bygga liknande enhet

Forskare har tidigare undersökt sårbarheten för wifi-säkerhet med dyra, skrymmande enheter. Wi-Peep har forskarna skapat av teknik som kan köpas i handeln för 20 dollar, drygt 216 kronor, och den är lätt och enkel att transportera.

Forskarna byggde Wi-Peep för att testa sin teori och insåg snabbt att en liknande enhet lätt kan skapas med rätt kunskap.

ANNONS

Kryphålet måste fixas

“På en grundläggande nivå måste vi fixa det artiga wifi-kryphålet så att våra enheter inte svarar främlingar,” säger Ali Abedi till Inceptive Mind, och tillägger att forskarna hoppas att deras arbete kommer att hjälpa utformningen av nästa generations protokoll.

Forskarna föreslog en kortsiktig lösning som innebär att man introducerar en artificiell, randomiserad variation i enheters svarstid, något som skulle göra att Wi-Peeps beräkningar väldigt felaktiga.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför ger tech-branschen anställda sparken just nu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS