Dagens PS

Därför ger tech-branschen anställda sparken just nu

Därför ger tech-branschen anställda sparken just nu
Mark Zuckerbergs Meta är ett av många techföretag som skär ned på antalet anställda. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022

Tech-branschen sparkar anställda på löpande band, och risken finns att det bara är början. Meta, Microsoft, Stripe och Twitter är några av de företag som sagt upp tusentals anställda under senare tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tech-branschen är hårt drabbad av den krisande globala ekonomin. Under de senaste veckorna har beskeden om uppsägningar duggat tätt, och under veckorna som kommer kan det bli ännu fler, uppger Business Insider.

När inkomsterna minskar får tech-företagen se om sina hus. Nu går vi in i den period då företagen lägger planerna för nästa år, och det betyder att man drar åt svångremmen. anställda. Efter en tid då intäkterna redan minskat ser man orosmoln framöver, och med lågkonjunktur i faggorna gäller det att spara.

Skär först i lönekostnader

“När de skär ned är det första de skär ned på lönekostnader tillsammans med annonsering och marknadsföring”, säger Dan Wang, docent på Columbia Business School till Business Insider. “Så när det gäller att förutse hur siffrorna kommer att se ut kommer det att hänga på hur de ser på de trender som finns när det gäller annonsering på plattformarna.”

“När det inte ser bra ut måste de möta det genom att justera antalet anställda”, fortsätter han.

ANNONS

Senaste nytt

Pandemin gav tech-boom

Pandemin innebar att företagen växte i svindlande fart. Nu måste tech-branschen “rekalibrera” när folk inte längre sitter hemma framför datorn hela tiden.

Amazon, Meta och Google har räkenskapsår som slutar vid årsskiftet eller under första delen av 2023, och det innebär att de vill skära kostnader i balansräkningen nu. Säger man upp folk nu blir det mindre kostnader under första kvartalet, helt enkelt.

ANNONS

Följa John i tech-branschen

“Det är ju olyckligt eftersom det innebär att ett antal människor förlorar jobbet inför jul och nyår”, säger J. P. Gownder, vice vd och chefsanalytiker på Forrester enligt Business Insider.

Å andra sidan säger Gownder att det blir lite Följa John, företagen i tech-branschen bedömer de ekonomiska förutsättningarna delvis utifrån vad andra företag gör.

“Man ser på andra företag inom sektorn, kanske inte konkurrenter, men liknande företag inom tech-sektorn, och säger kanske `Ah, det är dags nu´”, säger Gownder. “Det är lite grupp-tänk i Silicon Valley.”

Vill inte sparka till jul

Veckorna som kommer nu är kritiska, eftersom de flesta företag inte vill säga upp anställda runt julhelgen. Det kör moralen i botten och drabbar också de anställda som blir kvar, säger Gownder. Det kan också påverka möjligheten att nyanställa.

“De mest begåvade vill inte jobba för företag som ger folk sparken utan någon som helst empati vid minsta tecken på problem”, säger J. P. Gownder enligt Business Insider.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS