Dagens PS

Energimyndigheten: Bygg 4 000 vindkraftverk

Vindkraftsturbiner lika höga som Eiffeltornet kan snart bli verklighet i Sverige. (Foto: Svevind/Anders Westergren)
Vindkraftsturbiner lika höga som Eiffeltornet kan snart bli verklighet i Sverige. (Foto: Svevind/Anders Westergren)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 feb. 2021Publicerad: 20 feb. 2021

Energimyndigheten vill fördubbla antalet vindkraftverk på land för att nå målet om en helt förnybar energiproduktion 2040. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det rör sig om runt 4 000 mer effektiva vindkraftverk”, säger Maria Stenqvist vid Energimyndigheten till Expressen.

Sverige har en målsättning om att nå helt förnybar energiproduktion 2040. En stor del i den strategin är en fortsatt storsatsning på vindkraft. Vindkraftverken i Sverige 2020 var 4 363 stycken. Nu vill man bygga lika många till.

“Antalet vindkraftverk som behöver byggas beror på vilken storlek och effekt vindkraftverken har. Räknar vi med att det kommer att byggas sex megawatts turbiner rör det sig om runt 4 000 landbaserade vindkraftverk för att producera 80 terawattimmar”, säger Maria Stenqvist vid Energimyndigheten till Expressen.

“Från Norrland till Östersjön i söder”

Ola Carlson, biträdande professor vid Institutionen elektroteknik på Chalmers, vill i en chatt med Expressens läsare se att dessa vindkraftverk sprids ut över landet.

”Men det är ett problem med varierande effekt från vindkraften, för att få så jämn effekt som möjligt från vindkraftverken görs de i dag med extra långa blad och extra höga torn. Vidare är det viktigt att sprida ut kraftverken så mycket som möjligt, från Norrland till Östersjön i söder, då ökar möjligheten att det allt blåser bra i någon del av landet”, skriver han.

Läs mer: Konsumenter får betala vindkraftssatsning – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS