Dagens PS

Vindkraft möter skarp kritik: "Uppfyller inte kraven"

Har mer vindkraft något att tillföra det svenska elnätet? Alla är inte lika övertygade.
Har mer vindkraft något att tillföra det svenska elnätet? Alla är inte lika övertygade. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

Vi har blivit lovade billig el från vindkraft, som dessutom möjliggör industrins gröna omställning. Men kritiken mot Sveriges satsningar har börjat blåsa upp till storm. I debatten hörs tekniker, forskare och myndighetspersoner med skilda svar på frågan: Har vi valt rätt väg?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I stora delar av landet går det att skönja höga pelare som har blivit något av en symbol för den gröna omställningen. Vindkraft är i dag ett vanligt inslag i den svenska miljön och energin som produceras slår rekord med jämna mellanrum.

Men alla delar inte bilden av vindkraft som svaret på framtidens energibehov. Det handlar inte bara om arga grannar som inte vill ha snurrorna i sin närmiljö, utan om ingenjörer och professorer som kritiserar nyttan i väderberoende elproduktion.

Läs även: Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025. Dagens PS

“En maskin vi inte förstår kostnaden för”

“Elnätet är maskinen som ska försörjas av kraften. Men när vi bygger väderkraft i systemets ytterkanter, fördyras allt,” skriver civilingenjören Krister Pettersson till Dagens PS.

Han menar att satsningarna på vindkraft i praktiken inte ersätter någon annan kraftproduktion, tvärtom. Eftersom vindkraften inte kan garantera el vid behov måste planerbar produktion finnas kvar i beredskap, oavsett om den används eller inte.

Pettersson pekar på de enorma summor som lagts på nätförstärkningar, havskablar och likriktare för att hantera el från vindkraftparker placerade långt från förbrukningen.

“Vi har nu ett läge där vi redan har för mycket väderkraft för att alls ha någon nytta av den”, skriver civilingenjör Krister Pettersson till Dagens PS. Energimyndigheten delar inte bilden. (Bild: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Sol- och vindkraft saknar stabiliserande egenskaper

ANNONS

Kritiken från Pettersson och andra debattörer bottnar inte bara i kostnader. Det handlar också om teknik. “Väderkraft uppfyller inte kraven på 24/7-spänning i ett modernt samhälle,” skriver han och hänvisar till att vindkraft inte bidrar med stabiliserande egenskaper som t.ex. roterande massa eller reaktiv effekt.

Det leder, menar han, till att exempelvis den södra elmarknaden inte kan ta emot kraft från norr via Sydvästlänken. “Vi har nu ett läge där vi redan har för mycket väderkraft för att alls ha någon nytta av den.”

Energimyndigheten: “Inte för mycket vindkraft”

Men bilden nyanseras kraftigt av Energimyndighetens analytiker.

“Det är inte för mycket väderkraft i södra Sverige,” skriver en analytiker i svar på våra frågor. Tvärtom pekar man på att elområde 4 är ett underskottsområde i behov av mer elproduktion. Begränsningarna ligger snarare i fysiska flaskhalsar i elnätet och där behövs förstärkningar.

Analytikern på Energimyndigheten medger att väderberoende kraft ställer högre krav på elnätets drift och planering. Men det är inte unikt för Sverige, och det arbetas aktivt med att utveckla både regelverk och teknik.

Faktaruta: Tre kritikpunkter mot vindkraften

1. Elnätets kostnader: Vindkraft placeras ofta långt från förbrukningen, vilket driver på behovet av nätförstärkning och dyr infrastruktur.

2. Systemstabilitet: Väderkraft levererar inte reaktiv effekt eller roterande massa, vilket gör elsystemet mer känsligt för svängningar.

ANNONS

3. Livslängd och lönsamhet: Kritiker menar att många vindkraftverk inte lever upp till kalkylerna vad gäller produktion och livslängd. Energimyndigheten menar att det beror på underhåll och att det saknas samlad statistik.

Fahlén: “En debatt full av buzzwords”

Per Fahlén, professor emeritus i energisystem, har skrivit flera rapporter som går till angrepp mot vad han ser som en klimatdriven överförenkling.

“Grön, klimat smart, förnybar… det är begrepp utan vetenskaplig grund i energiteknik,” skriver han. Han vill att energidebatten ska fokusera på funktion: vad behövs för att leverera el där och när den krävs, i rätt kvalitet.

I sin rapport visar han hur intermittent kraft som vind måste backas upp av nästan lika mycket planerbar produktion för att nätet ska fungera, och att dessa systemkostnader ofta glöms bort.

Vindkraften som bro?

Energimyndigheten uppger att elbehovet i Sverige kommer öka kraftigt, från dagens 132 TWh till uppemot 340 TWh redan år 2045. Den snabba vägen dit går via sol- och vindkraft. Tekniker som går att bygga snabbt.

För att klara uppväxlingen behövs snabba tillskott till energiproduktionen. Om vi ska uppnå det utan att öka utsläppen av koldioxid kan väderberoende energi vara en bro till andra energikällor, som kärnkraft.

Men för att elsystemet ska hänga ihop krävs mer styrning, planering och teknisk integration. Regeringen har därför gett flera myndigheter i uppdrag att just se till att väderberoende kraft kan bidra till ett robust nät.

ANNONS

Läs mer: Trumps kovändning förbryllar: “Mycket märklig situation”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS