Dagens PS

Så vill USA sinka Kinas halvledarindustri

Animerad bild på microchip.
USA vill utöka restriktionerna för vilka som får skicka utrustning kopplad till produktionen av halvledare till Kina. (Bild: pedrovenancio72 / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

USA har träffat Japan och Nederländarna för att uppmana sina allierade att begränsa Kinas möjligheter att tillverka avancerade halvledare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan 2023 har USA försökt sluta ett avtal som skulle innebära att de tre länderna inte förser Kina med utrustning avsedd för att tillverka världens mest avancerade halvledare.

Syftet är att hindra Kina från att bli självförsörjande när det gäller utrustning som behövs för att modernisera landets militär, rapporterar Reuters.

Stora restriktioner på halvledare

Redan 2022 införde USA restriktioner gällande försändelser av avancerade chip och utrustning för att göra avancerade chip till Kina. Då gällde det Nvidia och Lam Research i Kalifornien.

Förra året i juli valde Japan att haka på, och då begränsade man Nikon och Tokyo Electron från att exportera 23 sorters utrustning kopplade till tillverkningen av halvledare till Kina.

Senare anslöt sig Nederländerna till trenden och nu driver USA på för att länderna ska skärpa sina restriktioner ytterligare. Det rör sig om 11 chiptillverkaren som ska läggas till på listan över bolag som ska begränsas i sin handel med Kina.

Kina rustar med egen produktion

Trots försöken att begränsa Kinas teknologiska utveckling så släppte den hårt sanktionerade kinesiska telekomjätten Huawei en telefon som bygger på sofistikerade chip så sent som i år.

ANNONS

Den nya telefonen ses som en symbol för Kinas möjlighet att fortsätta utveckla tekniken trots ansträngningar från omvärlden.

Läs mer: Slut på krisen: USA storsatsar på halvledare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS