Dagens PS

Professor sågar Sveriges energipolitik: "Lata feta katter"

Energipolitik
Professor Jan Blomgren sågar Sveriges energipolitik. (Foto: SVT och Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

I en intervju med Tidningen Näringslivet går professor Jan Blomgren ut stenhårt och sågar Sveriges energipolitik som han menar förvandlat världens bästa energisystem till en patient i kris: “Nu skiter vi i miljön”, säger han till TN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik, tidigare senior expert på Vattenfall, och författare till boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”.

“Jag är egentligen en ganska glad gamäng, men jag kan i dagsläget inte direkt se någon positiv utveckling när det gäller elförsörjningen. Problemet är att vi är vår framgångs fånge. Vi har blivit lata feta katter som glömt bort vad armod innebär. Vi har bara förutsatt att elen kommer från två hål i väggen och fattat politiska beslut därefter”, säger han i intervjun med Tidningen Näringslivet.

“Kanske leder till tillnyktring”

Han får frågan av tidningen om han ser något positivt i energikrisen.

“Det här kanske leder till en tillnyktring. Att man inser hur viktig energin är för ett väl utvecklat samhälle och inte spelar rysk roulette med den. Men att ta oss ur den här situationen blir inte lätt och om vi lyckats göra det på tio års tid blir jag positivt överraskad.”

Energipolitik har monterat ned välfärden

I sin bok har han beskrivit Sveriges energisystem som ett av världens främsta, möjligen det absolut bästa energisystemet i världen. Men de senaste decennierna har det enligt professorn skett en destruktiv utveckling som förstört systemet.

“Problemet är att södra Sverige har för lite planerbar elproduktion och därmed importerar övriga Europas priser. Men att erkänna att man från politiskt håll varit med och monterat ner den svenska välfärden är förstås jobbigt och därför försöker de styra in oss i pseudodiskussioner”.

ANNONS

”Nu skiter vi i miljön – det blir comeback för kol, olja och ved. Tyskland återstartar kolkraftverk på löpande band och i Sverige eldar vi ved och kör Karlshamnsverket så det visslar om det”, säger professor Jan Blomgren till Tidningen Näringslivet.

Läs mer: Professor: Så förstörde vi världens bästa energisystem

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS