Dagens PS

Olja: "För Norge är det som julafton och nyårsafton samtidigt"

Olja Norge
Norge tjänar ännu mer på sin olja när världsmarknadspriserna rusar. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Norge är ett av världens rikaste länder tack vare sin olja och blir ännu rikare då oljepriset rusat på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De höga oljepriserna efter Rysslands invasion av Ukraina har varit kostsamt för många, som till exempel alla som behöver tanka bilen. Men det finns också vinnare på att det blir dyrare med olja – som Norge.

“För Norge är det som julafton och nyårsafton samtidigt”, säger Bjarne Schieldrop, SEB:s chefsanalytiker för råvaror i Oslo till Nettavisen.

Kommer säljas till Asien

Han tippar på ett oljepris på 120 och 150 dollar per fat framöver, efter att EU infört ett partiellt embargo mot rysk olja i början av veckan.

“Vi kommer att se en situation där Rysslands olja blir såld till Asien, medan Europa vill köpa mer olja från USA och Mellanöstern. Normalt skickas oljan från Ryssland till Europa och från Mellanöstern till Asien. Nu kommer vi se stora rockader på oljemarknaden, och det blir totalt kaos när “rätt” olja skall fram till “rätt” raffinaderi”, säger Schieldrop.

Han menar att EU:s mål med embargot inte är att helt driva ut rysk olja från världsmarknaden, utan snarare att straffa landet genom att tvinga dem att sälja sin olja långt under världsmarknadspriset.

Norge kan ta högre pris för olja

Oljeraffinaderier som gör om råolja till exempelvis diesel är uppbyggda och finjusterade efter vilken typ av olja de är tänkt att hantera. Nordsjöolja och Uralolja (den ryska varianten) skiljer sig åt i sammansättningen, där Uraloljan har en högre grad svavel i sig och anses vara av lägre kvalitet. Att ställa om raffinaderierna till att kunna hantera en annan typ av olja tar tid, vilket talar för ett stigande oljepris åtminstone tills den omställningen är gjord. Tills vidare kan Norges fullt fungerande oljeindustri sälja olja till högre priser.

ANNONS

“När du sanktionerar världens största exportör av fossil energi, händer det inte utan stora konsekvenser för det globala marknaden för fossil energi”, säger Bjarne Schieldrop, SEB:s chefsanalytiker för råvaror i Oslo till Nettavisen.

Läs även: Polen till Norge – skänk oljepengarna till Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS