Dagens PS

Polen till Norge – skänk oljepengarna till Ukraina

Norge borde dela med sig av sina oljepengar, menar Polens president. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki uppmanar Norge att skänka en del av sina oljevinster till Ukraina, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uttalandet kommer efter en tid med mycket höga priser på olja och gas, vilket Norge som nation tjänar stora summor pengar på.

Morawiecki svarade på en fråga om Polens plan för att bli fossilfritt, och det var i samband med det som uttalandet kom. Polen vill göra sig fritt från koloch från rysk olja och gas.

”Men ska vi betala Norge gigantiska summor pengar för gas – fyra eller fem gånger mer än vi betalade för ett år sedan? Det är sjukt”, säger Morawiecki. Han menar att Norge och andra oljeleverantörer profiterar på det ryska kriget.

Norge tjänar på krisen

Förra månaden stängdes Polen av från Rysslands gasleveranser efter att landet hade vägrat betala i rubel. Senare i år kommer en pipeline från Norge i stället att förse landet med gas. Det var en central och viktig överenskommelse för att Polen skulle kunna bryta med Ryssland om importen. Polen anser sig behöva 50 procent mer gas framöver när gamla kolkraftverk ska stänga.

Det statskontrollerade och dominerande polska gasbolaget PGNiG har sett ökade vinster I första kvartalet. I huvudsak handlar det om att bolagets norska dotterbolag, som efter stora prisökningar också har fått ökade vinster.

Läs också:

Oljepriset – oklar framtid väntar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS