Dagens PS

Nya hotet mot vindkraften: EU-krav krossar kalkylerna

Den svenska vindkraften riskerar att gå i konkurs till följd av EU-regler. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Den svenska vindkraften riskerar att gå i konkurs till följd av EU-regler. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Nya EU-anpassade regler har fått förödande konsekvenser för den svenska vindkraften. Småskaliga aktörer drabbas av skyhöga avgifter och riskerar konkurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En blåsig dag i mars blev en ekonomisk mardröm för vindkraftskooperativet Nyvallsåsen utanför Hudiksvall. Över en halv miljon kronor blåste bort på några timmar när produktionen sköt i höjden. Samma månad producerade vindkraftverket el för bara 60 000 kronor.

“Det blåste kanske tio meter per sekund istället för åtta. Det är helt absurt, säger meteorologen Martin Hedberg, delägare i Nyvallsåsen sedan 2012″, till DN.

Pengarna gick till “balanskraftsavgifter”, en kostnad som uppstår när den faktiska el-produktionen avviker från prognosen. Nya regler från Svenska kraftnät har ökat risken att drabbas av dessa mer eller mindre oförutsedda kostnader. För småskaliga leverantörer av sol- och vindkraft blir det extra kännbart.

Fallet Nyvallsåsen visar hur illa det kan slå.

De tolv delägarna kallade till krismöte och valde att stänga ner sina två verk av rädsla för nya stormbyar.

“Får vi en till sådan smäll går vi i konkurs”, säger delägaren Per Roman.

Läs även: Så påverkas din bostad av vindkraftverk: “Man blir arg”. Dagens PS

EU-regler bakom smällen mot vindkraften

Bakgrunden till dramatiken är två stora förändringar som Svenska kraftnät har infört i vår, för att svara upp mot kraven i ett EU-anpassat elsystem.

Den ena är en flödesbaserad kapacitetsmodell som ska effektivisera elöverföringen mellan olika länder, för att se till att elen används där den behövs bäst. Även det kan få ovälkomna konsekvenser. I december 2024 fick Skåne skyhöga elpriser på grund av svaga vindar i Tyskland, rapporterar Kristinastadbladet.

Den andra är en automatiserad balansmarknad, där kostnader och avgifter justeras var 15:e minut – istället för som tidigare en gång per timme – av algoritmer. Och detta drabbade Nyvallsåsen.

ANNONS
Ett vindkraftverk bakom högspänningsledningarna mellan Barsebäck och Malmö utanför Lomma på Svaga vindar i Tyskland gsv i början på december 2024 rekordhöga elpriser i södra Sverige. Johan Nilsson / TT /
EU-anpassningen för med sig ovälkomna konsekvenser för den svenska vindkraften. (Foto: Johan Nilsson / TT)

Syftet med reglerna är att skapa en mer rättvis och förutsägbar marknad i Europa, där elproduktionen bättre speglar det fysiska elnätets behov.

Men för småskaliga vindaktörer är det svårt att hänga med i matchen i kvartstakt. En felaktig prognos, till följd av en oväntad produktionstopp, blir snabbt kostsam.

I fallet Nyvallsåsen fakturerades kooperativet 238 000 kronor per vindsnurra i balanskraftsavgift för några timmars stormby, vilket snabbt åt upp hela årets intäkter.

Fakta: EU-kraven bakom de nya elmarknadsreglerna

Svenska kraftnät har infört två stora förändringar som en del av EU:s harmonisering av elmarknaden:

Flödesbaserad kapacitetsberäkning
– Införd i oktober 2024
– Syftar till att optimera elöverföringen mellan elområden i Europa
– Algoritmer avgör hur mycket el som får flöda var, för att öka handelskapaciteten
– Leder till att elområden blir mer isolerade vid obalanser och att lokal flexibilitet blir viktigare

Automatiserad balansmarknad (mFRR EAM)
– Införd i mars 2025
– Avstämning sker var 15:e minut istället för varje timme
– Datorstyrda algoritmer aktiverar balansresurser i realtid
– Gör det svårare för väderberoende producenter att förutse och justera produktion

Varför görs detta?
Målet är att skapa en mer enhetlig och effektiv elmarknad i EU, som bättre återspeglar fysiska behov i elnätet och möjliggör snabbare integration av förnybar energi.Läs även: Jätteprojekt för havsbaserad vindkraft skrotas, hotar klimatmål. Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

Drabbar konsumenterna

Flera stora aktörer, som Vattenfall och Fortum, har varnat för effekterna.

“Vi sa direkt till Svenska kraftnät att det skulle bli väldigt volatilt och stundtals höga priser på balansmarknaden om detta infördes”, säger Mats Persson, analyschef på Fortum, till DN.

Även branschorganisationen Energiföretagen uttrycker skepsis och menar att det i slutändan är konsumenterna som får ta smällen.

”Jag tror att Svenska kraftnät har underskattat konsekvenserna och vilka effekter det får på slutkunderna. Att det periodvis blir extrema upp- och nedregleringspriser som ökar balanseringskostnaderna kraftigt, säger David Wästljung analytiker på Energiföretagen Sverige, i en intervju till Tidningen Näringslivet.

ANNONS

SKV försvarar refomerna

Vindkraften är idag en av Sveriges viktigaste energikällor och en förutsättning för den gröna omställningen. Den installerade basen gick under 2024 om andra kraftslag som vatten- och kärnkraft, med en teoretisk kapacitet på 17 000 MW (att jämföra med vattenkraftens 16 300 MW och kärnkraftens 7000 MW), enligt ny statistik från Energiföretagen, skriver Vindkraftsnyheter.

Men de nya reglerna kan nu försvåra för små, lokala aktörer att bidra, om plötsliga toppar medför orealistiska fakturor.

Svenska kraftnät inser problemet, men försvarar reformerna som helhet. De uppges vara nödvändiga för att systemet ska bli mer välfungerande och robust på sikt.

“Marknaden ska spegla fysiken bättre, säger Anna Jäderström, sektionschef för Elmarknad på SVK till DN Ekonomi.

Ser över reglerna

Anna Jäderström erkänner att övergången har varit turbulent och under maj ska reglerna ses över. Men obalanserna kommer inte försvinna helt.

“Vi tar situationen på stort allvar och vi kommer absolut att göra vissa justeringar. Men det innebär inte att variationerna i obalanspriset kommer att försvinna”, säger hon.

Problemen förväntas minska i takt med att nya aktörer, exempelvis inom energilagring, kommer in på marknaden.

Men för de småskaliga vindkraftsföretagen är framtiden fortsatt oviss. I Nyvallsåsen står snurrorna stilla och i värsta fall återstår bara ett alternativ: att montera ner vindkraftverken helt.

Läs även: Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS