Dagens PS

Elstöd efter nyår: "Vågar inte lova när det kommer"

el
Nya elchockar kan bli aktuella längre fram i år. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 nov. 2022Publicerad: 14 nov. 2022

Regeringens elstöd ska “enligt ambitionen” betalas ut i början av 2023. När det kommer är än så länge oklart, och det är flera steg kvar innan stödet ens är godkänt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det elstöd som regeringen lovat ut är långt ifrån att betalas ut till konsumenter och företag enligt Sveriges Radios Ekonomiekot.

Utredning pågår

Än så länge ligger frågan om elkompensation hos Energimarknadsinspektionen, som ska utreda innan det elstöd på 55 miljarder kronor som regeringen vill ha kan godkännas.

Två veckor har gått sedan regeringen kom med förslaget, som alltså ska ge kompensation för de höga elpriserna till konsumenter och företag i Sverige – men bara i elområdena 3 och 4.

ANNONS

Senaste nytt

160 olika elnätsföretaget

När Energimarknadsinspektionen sagt sitt återstår flera steg att få rätsida på innan pengarna kan betalas ut. Hur mycket stöd man får beror på hur mycket el man använt.

Den informationen finns hos runt 160 elnätsföretag runt om i landet. Elnätsföretaget har också informationen om vem som innehar abonnemanget, och därmed ska få pengar utbetalt.

Stora mängder data delas

ANNONS

“Givetvis krävs det stora mängder data och vi behöver vara säkra på att den här datan inte kan förvanskas eller bli felaktig när den skickas mellan oss så att alla får just det rätta stödet”, säger Malin Stridh, enhetschef på Svenska Kraftnät.

Regeringens elstöd presenterades i mitten på oktober, något Dagens PS tidigare rapporterat om. Då sa man att pengarna ska nå konsumenterna i början av nästa år.

Elstöd i början av 2023

“Exakt när den här utbetalningen blir, det vågar jag inte lova”, säger Svenska Kraftnäts Malin Stridh till Ekonomiekot. “Men det som regeringen har kommunicerat är att det ska ske i början av 2023.”

Just nu håller man tillsammans med Försäkringskassan på att ta fram en modell som ska användas för utbetalning. Än så länge är det oklart hur Försäkringskassan ska veta till vilket bankkonto det ska betalas elstöd.

Ska gå automatiskt

Den informationen har enligt Ekonomiekot inte elnätsföretagen som ska upplysa om vem som står på abonnemanget.

Svenska Kraftnät har tidigare sagt att kunderna inte själva ska behöva agera för att få ut sitt elstöd.

ANNONS

Läs även: Har du rätt till nya elstödet? Halva Sverige utanför 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS