Dagens PS

Algeriet hotar att stänga av gas till Spanien

Algeriet
En gasterminal i Sahara-öknen i Algeriet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

En konflikt mellan Algeriet och Marocko sätter högre press på gasleveranserna till Europa, då Algeriet hotar att stänga av kranen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland har slutat leverera gas till Bulgarien och Polen, vilket Dagens PS rapporterat om. Men det är inte bara Ryssland som hotar att stänga av gas till Europa. Algeriets energiministerium meddelade under onsdagen att de kan säga upp leveranskontrakt med Spanien om det europeiska landet skickar vidare algerisk gas till andra nationer, rapporterade Algeriets statliga nyhetsbyrå APS, enligt Bloomberg.

Det hela rör sig om ett bråk mellan Algeriet och grannlandet Marocko angående Västsahara. I augusti 2021 bröt Algeriet alla diplomatiska förbindelser med grannlandet, och stoppade leveranser av gas genom den pipeline, Maghreb–Europe Gas Pipeline (MEG), som går genom Marocko till Spanien.

Algeriet drog tillbaka ambassadör

Landet drog också tillbaka sin ambassadör från Spanien förra månaden efter att Madrid bröt sin traditionella neutralitet angående Västsahara och ställde sig bakom Marockos plan på begränsad autonomitet. Den 7 april meddelade Algeriet och Ryssland att de avser att hålla militärövningar tillsammans på gränsen till Marocko.

Den spanska energiministern Minister Teresa Riber meddelade i dagarna sin algeriska motpart att Spanien avser att i stället använda denna avstängda pipeline för att skicka gas till Marocko. Marockos energiminister Leila Benali sa i en intervju i februari att landets plan är att importera flytande gas (LNG) som sedan ska konverteras tillbaka till gasform i spanska terminaler och skickas till Marocko genom pipeline, enligt Bloomberg.

Får fortfarande gas genom andra pipeline

Spanien får fortfarande gas från Algeriet genom den pipeline som heter Medgaz och inte går genom Marocko. De köper också LNG från landet. Det är oklart hur regeringen i Alger kommer att reagera ifall Spanien skickar gas som inte är algerisk till Marocko. Det finns också en pipeline till Italien.

Läs även: ”Ryssland har avfyrat första skottet mot väst”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS