Dagens PS

Domare använde ChatGPT för att skriva dom

ChatGPT
Domare har använt ChatGPT i att skriva domar. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

En brittisk domare använde OpenAI:s ChatGPT för att sammanställa lagtexter, och därmed kunna skriva en dom. Framöver kan det komma nya regelverk för domstolar i hur AI-verktyg används.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Domare använde ChatGPT

Allt fler använder AI-verktyg inom sina arbeten, och det senaste exemplet är en brittisk domare som uppger att han har tagit hjälp av ChatGPT för att sammanfatta en lagtext som handlade om upphovsrätt, berättar The Guardian.

Domaren Justice Birss uppger till tidningen att han bad ChatGPT om en sammanfattning av ett rättsområde och fick ett stycke som han ansåg vara rimligt.

“Jag tar fullt personligt ansvar för det jag lägger i min dom, jag försöker inte lägga över ansvaret på någon annan”, uppger Justice Birss som säger att han redan visste svaret på det han frågade AI-verktyget om – “och som därmed kunde vara acceptabelt”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Andra fall där domare har använt AI

I Colombia finns ytterligare ett fall där en domare har använt ChatGPT för att avgöra om ett autistiskt barns försäkring skulle täcka alla kostnader för barnets medicinska behandling. I New York bötfälldes samtidigt två domare nyligen sedan de använt verktyget i en dom.

I Storbritannien är det emellertid första gången som det uppdagas att en domare har använt AI i att skriva en del av sin dom.

Framöver kan det bli aktuellt för tillsynsmyndigheter och domstolar att kontrollera hur advokater använder AI-system som ChatGPT, där nya mekanismer kan införas för att hantera användningen av AI inom rättssystemet.

Läs även:

AI kan förändra forskningen i grunden – Dagens PS

Oväntad AI-jobbslakt: Två av tre drabbade är kvinnor – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS