Dagens PS

EU sätter käppar i hjulet för AI-övervakning

EU-länderna godkände i tisdags en politisk överenskommelse som nåddes i december. (Foto: Getty Images)
EU-länderna godkände i tisdags en politisk överenskommelse som nåddes i december. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

EU:s banbrytande regler för artificiell intelligens träder i kraft i juni. Detta sätter en ny global standard för AI-användning och begränsar övervakning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-länderna har godkänt en ny banbrytande lagstiftning för artificiell intelligens, AI, som träder i kraft i början av juni. Denna omfattande lag revolutionerar hur världen använder AI i både affärslivet och vardagen. Och går längre än både USA:s frivilliga riktlinjer och Kinas fokus på statskontroll, skriver Reuters.

Det handlar om ansvar

Oro över AI:s roll i spridningen av desinformation, falska nyheter och upphovsrättsskyddat material har ökat globalt. Särskilt med den växande populariteten hos AI-system som ChatGPT och Gemini.

Därför betonar den nya lagen vikten av transparens, ansvar och tillit när det gäller AI-teknik. Samtidigt som den främjar europeisk innovation inom området.

AI-lagen ställer stränga krav på transparens för högrisk-AI-system, medan kraven för generella AI-modeller är något mildare. Den begränsar även regeringars användning av biometrisk övervakning i realtid till specifika brott och terrorhot.

Inte bara EU

Effekterna av lagen sträcker sig dock långt bortom EU:s gränser. Företag utanför EU som använder EU-medborgares data i sina AI-plattformar måste också följa reglerna, och andra länder kan komma att använda AI-lagen som en mall för sin egen lagstiftning.

Även om lagen formellt träder i kraft i juni 2024, kommer vissa förbud, som användningen av AI för social poängsättning och förutsägande polisarbete, att gälla redan om sex månader. Andra delar av lagen, som regler för generella AI-modeller och AI-system i reglerade produkter, kommer EU att rulla ut stegvis under de kommande åren.

ANNONS

Böter för överträdelser kan bli höga, allt från 7,5 miljoner euro, närmare 87 miljoner kronor, till 35 miljoner euro, omkring 406 000 000 kronor, beroende på överträdelsens allvar.

Läs även:

AI: Kvinnorna omsprungna av männen. Dagens PS

Fler svenska företag hoppar på AI-tåget. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS