Dagens PS

De tio viktigaste trenderna inom tech 2023

Tech 2023
Här är tio trender och spaningar inom tech 2023. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 nov. 2022Publicerad: 30 nov. 2022

Här är de tio största trenderna inom tech 2023, de tio du måste vara beredd på och redo för. Viktigast? AI – överallt…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Bernard Marr som, hos Forbes, målar upp techtrenderna för 2023.

Marr är en internationell bestseller-författare på område och även engagerad som strategisk affärs- och teknikrådgivare till regeringar och företag.

Här är hans tio tyngsta spaningar inom tech inför 2023.

1. AI överallt
År 2023 kommer artificiell intelligens att bli verklig på än fler områden.

No-code AI, med sina enkla dra-och-släpp-gränssnitt, kommer att göra det möjligt för alla företag att utnyttja sin kraft för att skapa mer intelligenta produkter och tjänster. Vi ser redan denna trend på detaljhandelsmarknaden.

Kontaktlös, autonom shopping och leverans kommer också att vara en enorm trend för 2023. AI kommer att göra det lättare för konsumenter att betala för och ta emot varor och tjänster.

Fler återförsäljare kommer att använda AI för att hantera och automatisera de komplexa lagerhanteringsprocesser som sker bakom kulisserna.

AI kommer även att vara motorn bakom de nyaste autonoma leveransinitiativen som återförsäljare testar och rullar ut.

2. Delar av Metaverse kommer att bli verkliga
Jag bryr mig inte särskilt om termen “metaverse”, skriver Merr, men det har blivit en förkortning för ett mer uppslukande internet där vi kommer att kunna arbeta, leka och umgås på en ihållande plattform.

2023 kommer att vara året som definierar riktningen för metaversen för det kommande decenniet.

Tekniken för förstärkt verklighet (AR) och virtuell verklighet (VR) kommer att fortsätta att utvecklas. Ett område att titta på är arbetsmiljön i metaversen – 2023 förutspår jag att vi kommer att ha mer uppslukande mötesmiljöer där vi kan prata, brainstorma och skapa tillsammans.

3. Framsteg i Web3
Blockchain-teknologin kommer också att utvecklas avsevärt under 2023 när företag skapar mer decentraliserade produkter och tjänster.

Till exempel, för tillfället lagrar vi allt i molnet – men om vi decentraliserar datalagring och krypterar denna data med blockchain kommer vår information inte bara att vara säkrare, utan vi kommer att ha innovativa sätt att komma åt och analysera den.

4. Överbrygga den digitala och fysiska världen
Vi ser redan en framväxande bro mellan den digitala och fysiska världen, och denna trend kommer att fortsätta under 2023. Det finns två komponenter i denna sammanslagning: digital tvillingteknik och 3D-utskrift.

Digitala tvillingar är virtuella simuleringar av verkliga processer, operationer eller produkter som kan användas för att testa nya idéer i en säker digital miljö.

År 2023 kommer vi att se ännu fler digitala tvillingar, från fabriker till maskiner till bilar till precisionssjukvård.

Efter att ha testat i den virtuella världen kan ingenjörer justera och redigera komponenter och sedan skapa dem i den verkliga världen med hjälp av 3D-utskriftsteknik.

5. Alltmer redigerbar natur
Vi kommer att leva i en värld där vi kan göra ändringar i material, växter och till och med människor genom att redigera dem.
Nanoteknik kommer att göra det möjligt för oss att skapa material med helt nya funktioner, såsom vattentålighet och självläkande förmåga.

Genredigering fungerar lite som ordbehandling, där du kan ta ut vissa ord och lägga till andra – men du kan göra det med gener.

Genredigering kan användas för att korrigera DNA-mutationer, lösa problemet med matallergier, öka hälsan hos grödor eller till och med redigera mänskliga egenskaper som ögon- och hårfärg.

6. Kvantframsteg
Just nu pågår ett världsomspännande kapplöpning för att utveckla kvantdatorer i stor skala.

Quantum computing, som använder subatomära partiklar för att skapa nya sätt att bearbeta och lagra information, är ett tekniskt språng som förväntas ge oss datorer som kan arbeta en biljon gånger snabbare än de snabbaste traditionella processorerna som finns tillgängliga idag.

Detta är en trend att titta noga på under 2023 när länder som USA, Storbritannien, Kina och Ryssland satsar pengar på att utveckla kvantdatorteknik.

7. Framsteg inom grön teknik
En av de största utmaningarna världen står inför just nu är att bromsa våra koldioxidutsläpp så att vi kan tackla klimatkrisen.

Under 2023 kommer fortsatta framsteg kring grönt väte, en ny renförbrännande energikälla som producerar nära noll utsläpp av växthusgaser. Shell och RWE, två stora europeiska energiföretag, skapar den första stora gröna pipeline från vindkraftverk i Nordsjön.

Vi kommer också att se framsteg i utvecklingen av decentraliserade kraftnät.

8. Robotar kommer att bli mer mänskliga
År 2023 kommer robotar att bli ännu mer som människor – i utseende och förmåga. Dessa typer av robotar kommer att användas i den verkliga världen som evenemangsvärdar, bartendrar, concierger och följeslagare för äldre vuxna.

De kommer också att utföra komplexa uppgifter i lager och fabriker när de arbetar tillsammans med människor inom tillverkning och logistik.

9. Framsteg i det autonoma systemet
Företagsledare kommer att fortsätta göra framsteg när det gäller att skapa autonoma system, särskilt kring leverans och logistik.

Många fabriker och lager har redan blivit delvis eller helt autonoma.

År 2023 kommer vi att se ännu fler självkörande lastbilar och fartyg, såväl som leveransrobotar – och ännu fler lager och fabriker kommer att implementera autonom teknologi.

10. Mer hållbar teknik
Slutligen kommer vi att se en push mot mer hållbar tech 2023. Många (om inte de flesta) av oss är beroende av teknik som våra smartphones, surfplattor och datorer – men var kommer komponenterna ifrån för att tillverka våra favoritprylar?
Människor kommer att tänka mer på var sällsynta jordartsmetaller finns liksom var datorchips kommer från och hur vi konsumerar dem.

Under 2023 kommer vi att se en fortsatt strävan mot att göra försörjningskedjor mer transparenta, eftersom konsumenterna kräver att de produkter och tjänster de investerar i är energieffektiva och backas upp av mer hållbar teknik.

Läs även: Technoteringar på lägsta nivån sedan finanskrisen  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS