Dagens PS

Technoteringar på lägsta nivån sedan finanskrisen

Tech-IPO i USA på lägsta nivån sedan finanskrisen
2022 är inte ett bra år att börsnotera tech-företag. Marknadens volatilitet, ränteuppgång och inflation får investerarna att hålla i pengarna. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022

Det är usla tider att börsnotera tech-företag. Jämfört med förra året har antalet IPO sjunkit med över 90 procent. Inte sedan finanskrisen 2008 har det varit sämre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tech-branschen har ett jobbigt år, och det märker man också på antalet IPO i USA. För tech-företag ligger antalet IPO på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. Marknadens volatilitet, rusande inflation och stigande räntor gör att investerarna drar öronen åt sig när det gäller nya noteringar.

Tech-företag värderas lågt

2022 har företagen som bestämt sig för att bjuda ut sina aktier fått ihop 507 miljoner dollar (knappt 5,7 miljarder kronor), och det är den lägsta summan sedan år 2000, uppger Reuters.

Enligt analytiker som Reuters intervjuar gör aktiemarknadens låga värderingar att tech-företagen låter bli börsnotering.

Tech-IPO i USA på lägsta nivån sedan finanskrisen

Staplarna visar siffrorna för de tre första kvartalen, och inte sedan finanskrisen har det varit färre tech-IPO. Bild: Reuters

“Slickar sina sår”

“Institutionella investerare har bytt kapitalallokering medan privata investerare slickar sina sår”, säger James Gellert, vd på Rapid Ratings enligt Reuters. “Det är en hemsk bakgrund för IPO, särskilt då tech-IPO, som litar till tjurmarknad och momentuminvesterare för att stötta marknadsinträdet.”

Renaissance IPO-index är ned 50,4 procent för året. Det kan jämföras med det tekniktunga S&P 500-indexets minus som ligger på 23 procent.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om Börs och finans? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Professor sågar Sveriges energipolitik: “Lata feta katter” 

Läs även: Porsches första handelsdag – upp en procent 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS