Dagens PS

De presenterar första vindkraftverket i trä

chalmers
Liknande torn kommer att börja byggas i kommersiellt syfte 2022. (Foto: Chalmers Ventures)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 08 maj 2020Publicerad: 08 maj 2020

Civilingenjörsbolaget Modvion har rest Sveriges första vindkraftverk i trä. Tornet sträcker upp sig på Björkö utanför Göteborg. Materialet gör att tornet är helt och hållet klimatneutralt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Modvion är en del av Chalmer Ventures och de sistnämnda presenterar nyheten i form av ett pressmeddelande.

Tornet är 30 meter högt och restes den 28 april av bolaget Modvion som utvecklar vindkraftstorn i trä.

Träkonstruktionen är stark som stål och gör vindkraftverket klimatneutralt från start. Redan 2022 byggs det första trätornet i kommersiell skala. Modvion är ett av våra bolag i Chalmers Ventures portfölj.

“Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre. Genom att bygga i trä minskar vi dessutom koldioxidutsläppen vid tillverkningen och lagrar i stället koldioxid i konstruktionen”, säger Otto Lundman, vd på Modvion AB.

Vindkraftstornet som nu rests på Björkö är 30 meter högt och ska användas i forskningssyfte. Men redan under 2022 kommer det första trätornet i kommersiell skala att byggas.

Det 30 meter höga tornet har byggts tillsammans med Moelven på limträfabriken i Töreboda. Träets lägre vikt och modulkonceptet gör det möjligt att bygga högre torn som kan transporteras på allmänna vägar.

“Trä har fantastiska egenskaper och vi behöver bygga mycket mer i trä om vi ska klara klimatmålen. För oss är det enormt inspirerande att delta i detta pilotprojekt där vi fått använda förnyelsebart trä i en konstruktion för framställning av förnyelsebar energi”, säger Johan Åhlén, vd för Moelven Töreboda.

Vindkraftstornen i trä kan byggas till betydligt lägre kostnad än stål vilket sänker produktionskostnaden för vindkraftselen. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket gör att vindkraftverken är klimatneutrala redan från start.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS