Vi har vant oss vid att Sverige alltid är i topp när det gäller digitalisering och kommunikation. Telekomjättarna Ericsson och Telia var pionjärer. Det första mobilsamtalet ägde rum i Sverige. Bredbandsutbyggnaden låg i världstoppen. Och så vidare. Tyvärr är det inte så längre.

ANNONS

Ett sorgligt bevis på det kom i veckan när kommunikationsleverantören Surfshark presenterade sin årliga ranking av ” Digital Quality of Life Index”.

Tappar placeringar

Sverige var inte på medaljplats. Inte ens med på topp tio. Först på 13:de plats återfinns den detroniserade världsettan. Och resan nedåt fortsätter. I förra mätningen var Sverige på plats 11.

Omfattande mätning

Det som gör resultatet besvärande är att mätningen tycks vara omfattande. Det är sex olika parametrar som vägs in för 110 länder.

Sverige vinner faktiskt en kategori, nämligen nätverksberedskap. Men det är mer som tynger ned. Däribland cybersäkerhet och stabilitet i mobilnätverken.

 digitalisering borde bli valfråga
Källa: Surfshark

Danmark och Finland i topp

Det som är genant ut svenskt vidkommande är att våra nordiska grannländer varit mer förutseende med den digitala infrastrukturen. Danmark toppar rankingen med Finland som delad tvåa.

Borde bli valfråga

Streamingjätten Spotify bildades i Sverige mycket tack vare att Sverige var först i världen med utbyggnaden av fast bredband. Som jämförelse är Sverige en av de sista att bygga ut mobilsystemet 5G.

Frågan är vilka världsföretag som Sverige går minste om just nu. Den här digitala utförslöpan borde bli en valfråga.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Småsparare är sina egna värsta fiender – dystert facit [Dagens PS]

Läs mer: Radikalt trendskifte: 2020-talet är 2010-talets kontrast [Dagens PS]