EU ligger långt framme gällande forskning och innovation om cybersäkerhet, men har svårt att behålla de vassaste bolagen.

ANNONS

I det rådande världsläget är cybersäkerhet viktigare än någonsin, men mycket av tekniken på området har sålts och därmed lämnat Europa, det rapporterar Computer Sweden.

När det handlar om bolag inom cybersäkerhet har EU hamnat efter USA och Israel. För Europa är det viktigt att omsätta forskning till bolag som behåller kompetensen här.

Europeiska investeringsbanken satsar nu på en plattform som ska hjälpa lovande cybersäkerhetsbolag att möta investerare i ett tidigt skede.

Det här ska hjälpa att bolagen att få råd att på egen hand fortsätta sin teknikutveckling så att de inte köps upp eller flyttar, framförallt USA.

Ett par exempel från Sverige

Svenska Detectify har, som exempel, tagit in 10 miljoner dollar, nästan 104 miljoner kronor, i riskkapital i en investeringsrunda ledd av ett amerikanskt riskkapitalbolag.

Samma amerikanska riskkapitalbolag blev 2019 majoritetsägare till svenskgrundade Recorder Future.

”Det finns kompetens, men alldeles för många lovande och innovativa cybersäkerhetsföretag med ursprung i EU flyttar till andra delar av världen”, säger Roberto Viola, chef för EU-kommissionens avdelning för kommunikationsnätverk och teknik, skriver Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Desinformation är ett hot mot cybersäkerheten [Dagens PS]