Var tredje chef uppger att följderna har varit stora. Var femte chef har upptäckt nya möjligheter. 1700 chefer i samhällsbyggnadssektorn har svarat på frågor om coronakrisen. 

ANNONS

Arbetsgivarorganisationen Byggcheferna har samarbetat med Novus för att undersöka chefers upplevelse om coronakrisens effekter. En tredjedel uppger att följderna varit ganska eller mycket stora, och att lära sig använda de digitala verktygen och social distansering har varit svårast, sammanställer Chef.

Möjligheter möts

Men en av fem chefer har funnit nya möjligheter i det digitala. Möten har blivit mindre tidskrävande, miljövänligare och billigare tack vare flexibiliteten och det minskade resandet.

”Det finns också chefer som vittnar om att i dessa speciella tider har deras ledarskap förbättrats och relationer stärkts. Man har tvingats bli tydlig, följa upp individuellt med medarbetarna och oro för virus har gjort människor mer måna om varandra”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Anpassningsbar bransch

Hälften av alla byggchefer har förändrat verksamheten i form av anställning eller uppsägning. I övriga branscher är den siffran bara 37 procent.

”Det verkar alltså som att chefer i samhällsbyggnadssektorn har ställt om verksamheten i högre grad jämfört med andra branscher, trots att samhällsbyggnad vanligtvis går sent in i en lågkonjunktur. Det tyder på flexibilitet och anpassningsförmåga i vår bransch”, säger Kajsa Hessel.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Krisen inspirerar – digitala innovationer finansieras