Göteborg håller på att förändras, det märks särskilt av den enorma byggverksamhet som pågår på kontorsmarknaden.

ANNONS

Ett helt nytt Göteborg håller på att växa fram, staden förvandlas till en modern blandstad och nyproduktionen av kontor slår rekord, det skriver Fastighetsvärlden.

I en ny kontorsmarknadsrapport om Göteborg har Colliers tittat på Göteborgs kontorsmarknad och framtidens kontor både ur användarens och investerarens perspektiv.

Det finns onekligen ett växande behov av nya, moderna kontor, men det väldiga tillskottet av ny kontorsyta kommer obönhörligen att leda till tuff konkurrens mellan fastighetsägarna. Det blir viktigare än någonsin att erbjuda rätt produkt till kunden. Exakt hur framtidens kontor ska se ut är fortfarande väldigt oklart. De senaste årens pandemipåkallade hemarbete har lett till genomgripande förändringar i våra arbetsmönster. Man kan se Coronaperioden som en storskalig testperiod av nya, digitala arbetssätt, vilka har påverkat vårt sätt att se på kontorsarbete i grunden”, skriver Karin Witalis, head of research på Colliers, i den nya rapporten.

Kontorsmarknaden mer svåranalyserad

Rapporten tar upp hur pandemin har påverkat sättet vi arbetar och ett av rapportens kapitel ägnas åt de krav som hyresgäster ställer på sina kontor. I rapporten skriver Karin Witalis att osäkerheten om framtiden har gjort att kontorsmarknaden nu är mer svåranalyserad.

Hon skriver vidare i rapporten att de märker av ett växande intresse för kontorssegmentet bland fastighetsinvesterare. I rapporten fastslås att Kontor är den mest volatila fastighetssektorn då marknadshyresnivån varierar kraftigt över konjunkturcykeln.

Tar tid att påverka utbudet

Enligt rapporten är en förklaring att det är svårt att påverka förändringar i efterfrågan från hyresgäster med utbudet. Efterfrågan på kontorsyta förändras snabbt i takt med med den allmänna ekonomiska utvecklingen, men förändringar i utbudet, alltså mängden kontorsyta, tar ett par år att förändra.

Totalavkastningen från kontorsinvesteringar visar också på stora variationer över en konjunkturcykel.

ANNONS
ANNONS

”Parallellt med stigande hyror väcks även investerarnas intresse för kontor. Tilltagande transaktionsaktivitet och ökad konkurrens mellan investerare får avkastningskraven att sjunka, vilket innebär stigande fastighetsvärden. Kombinationen av ökad efterfrågan från såväl hyresgäster som investerare motiverar ett ökat byggande av kontor”, fastslås det i rapporten.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Andra Hötorgsskrapan totalrenoveras och uppgraderas [Dagens PS]