Dagens PS

Bugg i Iphone 14 Pro kan förstöra hajpade kameran

Bugg i Iphone 14 Pro kan förstöra hajpade kameran
Vibrationer kan förstöra motorn i kamerans OIS-system, så montera den inte på tung motorcykel! Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 19 sep. 2022

Iphone 14 Pro kommer med en hajpad kamera, men också med en mjukvarubugg. Öppnar man kameran i appar som Tiktok och Instagram kan det få konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Nya Iphone 14 Pro har den mest avancerade kameran hittills i Apples mobilutbud. Med sina 48 megapixlar och en sensor 65 procent större än tidigare Iphone-produkter är den ett riktigt kraftpaket, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Iphone vibrerar och låter

Nu har användare upptäckt den första buggen, enligt The Guardian. Det verkar som om buggen påverkar OIS-funktionen, den optiska bildstabiliseringen. Funktionen använder en motor för att ta bort de effekter som blir när kameran rör sig när man tar bilder.

Öppnar man kameran i vissa appar går det helt enkelt åt pipan. Hela luren börjar vibrera, och man kan höra ett skrapande ljud. Flera användare har lagt upp twitterinlägg där de visar upp fenomenet.

Permanenta skador

Eftersom man inte upplever fenomenet när man använder Apples egen kameran verkar det alltså vara problem med mjukvaran. Det gäller att tänka på hur man använder sin Iphone 14 Pro-kamera, alltså, eftersom det finns risk att permanent skada OIS-systemet.

Enligt Apple finns det risk för skador på motorn i OIS-systemet om man utsätter telefonen för vibrationer inom vissa frekvensområden. Företaget varnar för att vibrationer med hög amplitud, som från “motorcyklar med hög effekt”, kan förstöra kamerasystemet. Att montera kameran på sin 1 340-kubik Harley Davidson Super Glide för att filma färden är alltså inte att rekommendera.

Iphone 14 Pro finns i butik sedan 16 september.

ANNONS

Läs även: Apple misslyckas – kunderna dissar Iphone 14  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS