Dagens PS

Apple misslyckas – kunderna dissar Iphone 14

Apple: Dynamiskt fönster störst nyhet på Pro-modeller
Iphone 14 och 14 Plus verkar inte gå hem hos kunderna om man ska döma efter förbeställningar. Foto: Apple
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Apple dumpade miniversionen av Iphone, och satsar i stället på större format. Det verkar inte som om strategin går hem hos kunderna, och förbeställningarna på Iphone 14 Plus är inte alls vad man förväntat sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Apple får färre förbeställningar på nya Iphone 14 Plus än förväntat, enligt Business Insider. Från och med 16 september går det att förboka Plus, som sedan finns i butik från och med den 7 oktober.

Företaget presenterar de nya modellerna 7 september, något Dagens PS tidigare rapporterat. Iphone 14 Plus kostar i svenska butiker 13 449 kronor, men det ser inte ut att vara rusning efter den.

Apple missar med Plus

Än finns inga siffror på hur många som förbeställt, men analytikern Ming-Chi Kuo skriver i sin blogg att förbeställningarna för både Iphone 14 och 14 Plus antyder att Apple missat i produktsegmentationsstrategin.

Tidiga tecken tyder på att det är en miss att satsa på enbart standardstorlek och den större Plusmodellen. Iphone 13 finns i standardmodell och i en miniversion.

Pro och Pro Max går bra

Enligt Kuo visar de siffror som finns tillgängliga att Pro Max- och Promodellerna gör ganska bra ifrån sig, med “bra” respektive “neutralt” som betyg. Däremot ser det värre ut för standard- och Plus-versionerna, som båda får betyget “dåligt”.

“De här nya produkternas förbeställningsresultat är åtskilligt mycket sämre än förväntat, vilket betyder att Apples produktsegmentationsstrategi för standardmodeller misslyckas i år”, säger Ming-Chi Kuo enligt Business Insider.

ANNONS

Påverkar prognoserna

Enligt Kuo kommer både Iphone 14 och Iphone 14 Plus att finnas tillgängliga i butik det datum de släpps. Det tyder på “svag efterfrågan” enligt hans analys.

Så vad innebär det för Apple? Om inte efterfrågan ökar tror Kuo att företaget troligen minskar på leveransprognoserna för båda modellerna från och med november. Om det händer påverkar det sannolikt Apples intäktssiffror.

Läs även: Ericsson ska satellituppkoppla vanliga telefoner 

Läs även: Apple: iOS 16 och rekord för Iphone 14 Pro Max 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS