Apple dumpade miniversionen av Iphone, och satsar i stället på större format. Det verkar inte som om strategin går hem hos kunderna, och förbeställningarna på Iphone 14 Plus är inte alls vad man förväntat sig.

ANNONS

Apple får färre förbeställningar på nya Iphone 14 Plus än förväntat, enligt Business Insider. Från och med 16 september går det att förboka Plus, som sedan finns i butik från och med den 7 oktober.

Företaget presenterar de nya modellerna 7 september, något Dagens PS tidigare rapporterat. Iphone 14 Plus kostar i svenska butiker 13 449 kronor, men det ser inte ut att vara rusning efter den.

Apple missar med Plus

Än finns inga siffror på hur många som förbeställt, men analytikern Ming-Chi Kuo skriver i sin blogg att förbeställningarna för både Iphone 14 och 14 Plus antyder att Apple missat i produktsegmentationsstrategin.

Tidiga tecken tyder på att det är en miss att satsa på enbart standardstorlek och den större Plusmodellen. Iphone 13 finns i standardmodell och i en miniversion.

Pro och Pro Max går bra

Enligt Kuo visar de siffror som finns tillgängliga att Pro Max- och Promodellerna gör ganska bra ifrån sig, med ”bra” respektive ”neutralt” som betyg. Däremot ser det värre ut för standard- och Plus-versionerna, som båda får betyget ”dåligt”.

”De här nya produkternas förbeställningsresultat är åtskilligt mycket sämre än förväntat, vilket betyder att Apples produktsegmentationsstrategi för standardmodeller misslyckas i år”, säger Ming-Chi Kuo enligt Business Insider.

Påverkar prognoserna

Enligt Kuo kommer både Iphone 14 och Iphone 14 Plus att finnas tillgängliga i butik det datum de släpps. Det tyder på ”svag efterfrågan” enligt hans analys.

ANNONS
ANNONS

Så vad innebär det för Apple? Om inte efterfrågan ökar tror Kuo att företaget troligen minskar på leveransprognoserna för båda modellerna från och med november. Om det händer påverkar det sannolikt Apples intäktssiffror.

Läs även: Ericsson ska satellituppkoppla vanliga telefoner [Dagens PS]

Läs även: Apple: iOS 16 och rekord för Iphone 14 Pro Max [Dagens PS]