I pandemins kölvatten kan Asien komma att stå inför en brist av kvalificerad kompetens inom tech.

ANNONS

Asien kan komma att tvingas kämpa mot en brist på arbetare inom tech efter pandemin, skriver CBNC.

Peter Bithos, vd för jobbportalen Seek Asia, menar att det inte alls är samma sak som de stora uppsägningarna i USA.

I stället har Asiens arbetsstyrka en brist på personer som har kompetens att fylla tekniska roller i företag även utanför branschen menar han.

”Vad vi har sett är en stor förändring av den talang som behövs i arbetsstyrkan, och det återspeglas i ökningen av annonser för tekniska roller på Seeks plattformar, som har ökat med 66 procent sedan förra året”, sa han.

Trots uppsägningar från techbolag anställer nästan ”alla sektorer utanför branschen” arbetare inom tech, förklarade Bithos.

ANNONS
ANNONS

”Den här typen av kompetens är mycket efterfrågad i Asien”

Många lediga jobb

En sökning på jobbportalerna JobsDB och JobStreet, som drivs av Seek Asia, visade 57 902 lediga jobb under kategorin informationsteknologi i sex asiatiska ekonomier: Hongkong, Malaysia, Singapore, Filippinerna, Indonesien och Thailand.

Sökande till de här tekniska rollerna har ökat med 14 procent, vilket Bithos menar drivs av uppsägningar inom tekniksektorn såväl som att människor nu känner sig tillräckligt ”säkra” för att söka arbete när pandemin tar slut.

Det finns fortfarande många tillgängliga jobb för uppsagda techarbetare, även om jobben inte alltid finns på rena teknikbolag.

Roller inom tech växer snabbt

I Singapore utgör tjänster inom tech nästan hälften av de snabbast växande rollerna de senaste fem åren, visar en Linkedins rapport ”Jobs on the rise 2023”.

Dessa inkluderar titlar som cybersäkerhetsingenjör, backend-utvecklare och artificiell intelligensingenjör.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om teknik? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Kris i Silicon Valley – Zuckerberg i tårar [Dagens PS]

Läs även: Meta kan sparka ytterligare 11 000 anställda [Dagens PS]