Två kvinnor stämmer Apple för farlig Air tag-förföljelse, detta trots att bolaget introducerade sina spårningsenheter som stalker säkra.

ANNONS

Nu stäms Apple av två kvinnor i USA som menar att bolagets billiga Air tag-enheter förenklar för stalkers att förfölja och terrorisera sina offer, det rapporterar Bloomberg.

Polisrapporter verifierar förföljelse

”Air tag är ett jättesmidigt sätt att hålla koll på dina saker”, skriver Apple på sin webbplats. Meningen är att de små enheterna ska fästas på personliga ägodelar man vill hålla reda på.

Men, Apples Air tags kan också användas för att spåra människor utan deras samtycke. Det har personer som värnar om den personliga integriteten varnat för, och polisrapporter verifierat.

Spårades av sina ex-män

Nu stäms Apple av två kvinnor för farlig Air tag-förföljelse, den ena kvinnas ex-pojkvän gömde spårningsenheten i hennes bil och kunde på så sätt ta reda på vart hon hade flyttat för att komma bort ifrån honom.

Enligt den andra kvinnan spårade hennes make hennes rörelser med hjälp av en Air tag i hennes barns ryggsäck.

Spårning med Air tag har lett till mord

Enligt stämningsansökan har spårning med Air tags i andra fall lett till mord, en kvinna i Ohio sköts av sin ex-pojkvän efter att han spårat henne.

I ett annat fall gömde en kvinna en Air tag i sin ex-pojkväns bil och följde efter honom till en bar och körde över honom.

Har uppgraderat skyddsåtgärder

När Apple släppte Air tag i april 2021 annonserade de enheterna som ”stalker säkra”. Det inkluderade ringsignaler för att informera användare av Apple-enheter om en Air tag under en längre tid fanns inom cirka 9 meter.

Tidigare i år uppgraderade Apple skyddsåtgärderna och kortade ned tiden för aviseringar om att en icke registrerad Air tag finns i närheten. Bolaget släppte även en app för Android som kan söka efter Air tags i närheten.

ANNONS
ANNONS

Oron för enheterna kvarstår dock. Enligt måndagens stämningsansökan är skydden i produkterna: ”bedrövligt otillräckliga och gör lite, om något, för att omedelbart varna individer om de spåras”.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Då blir träningsappen en säkerhetsrisk [Dagens PS]